Irak Meclisi olağanüstü toplandı: Kürt ve Sünni parlamenterler oturuma katılmadı

Irak Meclisi olağanüstü toplandı: Kürt ve Sünni parlamenterler oturuma katılmadı

Amerika Birleşik Devletleri'nin İran Devrim Muhafızlarına bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'yi Irak'ta öldürmesinin ardından Bağdat yönetimi harekete geçti. Irak Meclisi, 'ABD stratejik güvenlik anlaşmasının iptal edilmesi ve yabancı güçlerin ülkeden çıkarılması' talebiyle olağanüstü toplandı. Yabancı güçlerin Irak'tan çıkarılmasını görüşmek isteyen Irak Parlamentosu oturumuna Kürt ve Sünni parlamenterler katılmadı.

Irak Parlamentosu, yabancı güçlerin ülkeden çıkarılması için toplandı. Şii parlamenterlerin tamamına yakını gelirken, Kürt ve Sünni parlamenterler ise oturuma katılmadı.

K24'te yer alan habere göre, Irak Parlamentosu Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Grubu Başkanı Viyan Sebri,  parlamentonun bugünkü özel oturumunda Bağdat ile Washington arasındaki güvenlik anlaşmasının kaldırılması ve Irak’ta bulunan yabancı askerin çıkarılması için yapılacak oylamada Kürtlerin yer almayacağını belirtmişti.

Viyan Sebri, Kürtler olarak Irak ve Kürdistan Bölgesi'nin çıkarı için bu konuda tarafsız kalmanın kendileri için daha iyi olacağını vurguladı.

Parlamento Başkanı Muhammed Halbusi, Şii grup başkanlarıyla toplandı.

329 sandalyeli Irak Parlamentosu’nun, İranlı General Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Mühendis'in Bağdat'ta ABD saldırısında öldürülmesi sonrası ülkede bulunan yabancı güçlerin çıkarılması için karar alması bekleniyor.

Hizbullah'tan Parlamenterlere Tehdit İddiası

İran'a yakın Şii gruplarının söz konusu kararın alınması için parlamenterlere baskı yaptığı iddia edilirken, Irak Hizbullah'ı Siyasi Bürosu, vekillere cep telefonlarına gönderilen mesajla "kararı oylamamaları halinde sonlarının iyi olmayacağı" tehdidinde bulundu.

Şii Milis Liderinden Parlamentoya Çağrı  

Şii milis gücü Asayib Ehlilhak Örgütü lideri Kays el-Hazali de sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Parlamento, Irak egemenliği ve Iraklı canlara yönelik ihlale karşı istenilen kararı almazsa, bundan sonra bu Meclisin oturum ve kararlarının hiçbir değeri olmayacak" ifadelerini kullandı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Mühendis'in, Bağdat Havalimanı yakınına düzenlenen saldırıda öldürüldüğünü açıklamıştı.

Saldırıda, Süleymani ve İranlı subayların yanı sıra Mühendis'in de aralarında bulunduğu 10 kişi hayatını kaybetmişti.