Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı'ndan 'Şengal' açıklaması

Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı Sözcüsü Tuğgeneral Tahsin Hafeci, “Şengal’e Türkiye tarafından operasyon yapılması gibi bir durum sözkonusu değil” dedi.

Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı'ndan 'Şengal' açıklaması

Tuğgeneral Tahsin Hafeci, Fetih Koalisyonu Başkanı Hadi Amiri’nin Türk Silahlı Kuvvetleri’nce (TSK) Şengal’e askeri operasyon ihtimali hakkındaki açıklamalarının kendisini başladığını söyledi.

Hafeci, “Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı, Ninova vilayetindeki güvenlik güçleri ve Peşmerge ile tam koordinasyon içerisindedir. Türk ordusu tarafından Şengal’e yönelik herhangi bir operasyon tehdidi sözkonu değil” diye konuştu.

Şengal’de halkın evlerine geri dönmesi için durumun son derece sakin olduğunu vurgulayan Sözcü Hafeci, “Olası her durumdan Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı bilgi sahibidir. Şu ana kadar da Şengal için olağan dışı bir durum sözkonusu değil ve oradaki güçler görevlerini icare her zamanki gibi icra edebilir” ifadelerini kullandı.

Fetih Koalisyonu Başkanı Hadi Amiri, 13 Şubat günü Türkiye’nin Şengal Dağı’na operasyon yapacağı yönünde istihbari bilgiye sahip olduklarını açıklayarak, Irak hükumetinin gerekli tedbirleri alması gerektiğini belirtmişti.

Son dönemde ise Türk yetkililerin ağzından bölgeye operasyon yapılacağı sinyalleri veriliyor.

Türkiye Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın, geçtiğimiz gün konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Irak makamlarıyla istişarelerle operasyonlar değerlendirilecek ve gerekli adımlar atılır. TSK buna yönelik gerekli adımları atıyor. Irak'ın toprak bütünlüğü ve Türkiye için olası durumlar yaşanabilir” ifadelerini kullanmıştı.

Heşdi Şabi’ye bağlı Şii milis gücü Nuceba Hareketi de açıklama yaparak, “Türkiye’nin Irak topraklarına yönelik ihlallerine devam etmesi halinde en sert şekilde yanıt vereceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

/ Rudaw