Irak Parlamentosu'ndaki Kürt parlamenterlerden Kürdistan Bölgesi'ne dönme kararı

Irak Parlamentosu'nda bulunan Kürt üyeler, Kürdistan Bölgesi'ne dönme kararı aldı. Bağdat'ın merkezindeki Tahrir Meydanı'nda bugün toplanan binlerce Sadr yanlısı, yolsuzluğa karşı reform yapılmasını ve seçim yasalarının değiştirilmesini istedi.

Irak Parlamentosu'ndaki Kürt parlamenterlerden Kürdistan Bölgesi'ne dönme kararı

Gösterilerde güvenlik güçlerinin halka gaz bombası ve şiddet uygulaması sonucu 3 kişi hayatını kaybetti, 11 kişide yaralandı.

Bölgede yaşanan çatışmalar nedeniyle ortada can güvenliğine tehdit oluşturacak durumlar ortaya çıktı.

Rûdaw'a konuşan Irak Parlamentosu Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Grubu Başkanı Şahevan Abdullah şunları dile getirdi:

"Savunma ve Asayiş Komisyonu olarak, bugün saat 15:00'da toplantımız vardı. Ancak Komisyon Başkanı Hakim Zamili toplantıyı erteleyip, parlamentodan çıkmamızın daha doğru bir karar olacağını söyledi."

Mukteda Sadr'ın göstercileri Yeşil Bölge kapısına girmeleri çağrısında bulunduğunu söyleyen Şahevan Abdullah, "Hakim Zamili, bazı göstericilerin kamu kurum ve kuruluşlarına da girebilecekleri konusunda uyardı. Partiden bazı arkadaşlarla Bağdat'tan çıkmaya karar verdik. Geçmişte yaşanan olaylardan daha kötü durumlar ortaya çıkabilir” dedi.

Bağdat'tan çıkmalarına dair bir uyarının kendilerine yapılmadığını dile getiren Abdullah, "Perşembe günü birkaç parlamenter Bağdat'tan çıktı. İşleri olanlarda kalmak zorunda kaldı. Şu anda ise tüm parlamenterler geri dönme kararı aldı” diye konuştu.

Rûdaw'a konuşan Irak Parlamentosu Kürt üyesi Adil Nuri ise, gösterilere yakın olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"Umarım kimseye kötü birşey olmaz. Çalışmalardan dolayı ölü ve yaralılar var. Sadr yanlılarının güvenlik güçlerinin karşısında fişeklerle durması şiddeti tırmandıracak. Geçen yıl yapılan gösterilerde, göstericiler hükümetin yaptığı değişiklikleri ikna edici bulmadığından dolayı tekrar maydanlara döküldü.”

Adil Nuri ayrıca, göstericilerin geçen yıl sadece Teşri ve Tahrir meydanlarına giriş çıkışları kapatırken, bu yıl göstericilerin asma köprü girişini de kapattığı söz konusu köprünün hükümet temcilcilerinin Yeşil Bölge'ye gitmek için kullandığı yol olduğunu vurguladı.