Irak Parlamentosu’nda bundan sonra Kürtçe tercüman bulunacak

Irak Parlamentosu’nda yeni yasama döneminde Kürtçe tercümanlar da hazır bulunacak. KDP’li vekil Amanc Herki tarafından kabul edilmesi için Parlamento Başkanlığına sunulan önerge 20 Arap vekil tarafından da imzalandı.

Irak Parlamentosu’nda bundan sonra Kürtçe tercüman bulunacak

Irak Parlamentosu Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Milletvekili Amanc Herki, parlamentoda bundan sonra Kürtçe tercüman hazır bulunması için 19 Mayıs’ta Parlamento Başkanlığına verdiği önergenin kabul edildiğini söyledi.

Herki, önerge için gerekli olan 65 vekilin imzasını aldıklarını, aralarında Sadr Grubu ve Sünnilerin de olduğu 20 Arap vekilin önergeye destek vererek imza attığını belirtti.

Temmuz ayında başlayacak yeni yasama dönemi ile birlikte parlamentodaki oturumlarda Kürtçe tercümanların da hazır bulunacağını aktaran Amanc Herki, “Şu ana kadar 5 yeminli tercüman bu işi almak için CV’lerini ilgili makamlara sundu. İkisi ile sözleşme imzalamak üzere mülakat yapıldı. Parlamento Başkanlığı tarafından da onaylandıktan sonra tercümanlar göreve başlayacak” dedi.

Irak Anayasasının 4’üncü Maddesinde Arapçanın yanı sıra Kürtçenin de devletin resmi dili olduğuna vurgu yapılıyor.

Ayrıca, parlamentoda 2014 yılında kabul edilen yasada, federal kurumlarda Kürtçe ve Arapça dilleri arasında eşitliğin sağlanması gerektiğinin altı çiziliyor.