Irak Petrol Bakanlığı açıkladı: Kürdistan Bölgesinden bir heyet ile toplandık

Irak Petrol Bakanlığı, Paris’teki Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nin kararı ardından Kürdistan Bölgesi Hükümetinden bir heyet ile görüşüldüğünü açıkladı.

Irak Petrol Bakanlığı açıkladı: Kürdistan Bölgesinden bir heyet ile toplandık

Irak Petrol Bakanlığı, yaptığı açıklamada, Paris’teki Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nin Irak lehine aldığı karar sonrası Enerji İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı ve Petrol Bakanı'nın başkanlığında  Kürdistan Bölgesi heyetiyle bir toplantı gerçekleştiği ifade edildi.

Bağdat’ta giden Kürdistan Bölgesi heyetinde Doğal Kaynaklar Bakan vekili Kemal Muhammed, Bakanlar Kurulu Başkanı Omêd Sabah ve Kürdistan Bölgesel Hükümeti'nin Bağdat'taki Temsilcisi Fares İsa yer alıyor.

Toplantıya Petrol Çıkarma İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı, Dağıtım İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı, Pazarlama Şirketi Genel Müdürü, Ekonomi ve Hukuk Dairesi Genel Müdürü, Devlet Medya ve İletişim Dairesi Müdürü ile bazı Iraklı yetkili katıldı.

Yapılan açıklamaya göre; toplantıda, Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nin 23 Mart’ta açıkladığı karar doğrultusunda Kürdistan Bölgesi'nden petrol ihracatına ilişkin mekanizma ve yeni gelişmeler ele alındı.

Ne olmuştu?

Irak Petrol Bakanlığı, Türkiye'ye karşı Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nde açtığı davayı kazanmasının ardından Kürdistan Bölgesi ve Kerkük'ten yaptığı günde 450 bin varil ham petrol ihracatını durdurduğunu açıkladı.

Reuters haber ajansına konuşan üst düzey bir Irak Petrol Bakanlığı yetkilisi, "Irak, Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nin nihai kararı ile ilgili olarak perşembe günü resmi olarak bilgilendirildi; karar, Irak'ın lehineydi" dedi.

Bakanlık kaynağı, “Türkiye'nin tahkim kararına saygı duyacağı konusunda Irak'ı bilgilendirdiğini” de aktardı.

Ajansın gördüğünü ifade ettiği belgelere göre, “Türk nakliye yetkilileri, Ceyhan petrol ihracat merkezindeki Iraklı çalışanlara, Irak hükümetinin onayı olmadan hiçbir geminin Kürdistan Bölgesi’nden gelen ham petrolü yüklemesine izin verilmeyeceğini” bildirdi.

Reuters'ın gördüğü başka bir belgeye göre ise “Türkiye daha sonra Irak ham petrolünün Ceyhan'a giden boru hattından pompalanmasını durdurdu.”

Ajansa konuşan Iraklı bir yetkili de Irak yönetiminin Kerkük'ün kuzeyindeki petrol sahalarından çıkan boru hattının kendi taraflarından petrol pompalamayı durdurduğu bilgisini paylaştı.

Petrol Bakanlığı'ndan başka bir kaynak da “bir bakanlık heyetinin Türkiye'ye giderek enerji yetkilileri ile görüşeceğini ve görüşmede Kürdistan Bölgesi’nden ham petrolü tahkim kararı ile uyumlu bir şekilde ihraç etmek için yeni bir mekanizmanın ele alınacağını” ifade etti.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti, 2014 yılında Bağdat hükümetinin bütçe payını kesmesinin ardından Irak hükümetinden bağımsız olarak uluslararası petrol şirketleriyle anlaşmalar imzalamıştı.

Bu anlaşmalar, 2007 tarihinde Kürdistan Parlamentosu’nun kararı ile yürürlüğe giren “Kürdistan Bölgesi Doğalgaz ve Petrol Yasası” kapsamında imzalanmıştı.

Irak Federal Yüksek Mahkemesi, Şubat 2022 tarihinde bu yasanın anayasaya aykırı olduğuna hükmetmişti.

Türkiye’nin Ceyhan Limanı üzerinden Kürdistan Bölgesi’nin ham petrolünü ihraç edebilmesi için özel olarak inşa edilen boru hattı 2014'te devreye girmişti.

Bağdat bunun üzerine Türkiye'nin kendi izni olmadan Kürdistan Bölgesi ve Kerkük'ten ham petrol ihracatına izin vererek “1973'teki bir boru hattı geçiş anlaşmasını ihlal ettiğini” iddia ederek Türkiye’ye karşı tahkim davası açmıştı. /RUdaw