Irak Silahlı Kuvvetleri: İran ve Türkiye sınırları sıkı şekilde kontrol edilecek

Irak Silahlı Kuvvetler Başkomutanı Sözcüsü Tümgeneral Yahya, Bağdat hükümetinin tüm komşu ülkelerle güçlü ilişkiler kurmak istediğini belirterek, Silahlı Kuvvetler Başkomutanı’nın “hem İran hem de Türkiye ile olan sıfır hattının kontrol edilmesi talimatını verdiğini” söyledi.

Irak Silahlı Kuvvetleri: İran ve Türkiye sınırları sıkı şekilde kontrol edilecek

Başkent Bağdat'ta düzenlediği basın toplantısısında Rûdaw muhabiri Helkewt Azizi’in sorularını yanıtlayan Tümgenerel Yahya Resul, Irak Başbakanı ve Irak Silahlı Kuvvetler Başkomutanı Muhammed Şiya Sudani'nin Kürdistan Bölgesi ile Rojhılat (Doğu Kürdistan) arasındaki sınırın güvenliği için  Sınır Muhafızları’nın takviye edilmesi ve tüm ihtiyaçlarının tahsis edilmesi emrini verdiğini belirtti.

Sözcü Resul, “Kürdistan Bölgesi ile sınırların güvenliği konusunda ne gibi anlaşmalar yaptınız? Sınır Muhafızları nasıl güçlendirilecek?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Teşekkürler; Öncelikle Rûdaw'a ve Kürdistan Bölgesi halkımıza saygılarımı iletiyorum. Silahlı Kuvvetler Başkomutanı (Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani), sınırların Sınır Muhafızları Komutanlığı tarafından kontrol edilmesi gerekliliğine vurgu yaptı. Hem hemşu İran hem de Türkiye ile olan sıfır hattının kontrol edilmesi gerektiğini söyledi. Derhal Sınır Muhafızları’nın takviye ve mühimmat ihtiyaçlarının karşılanması talimatını verdi. Bu şekilde Irak topraklarının herhangi bir komşu ülkeye saldırmak için kullanılmasına izin verilmemesi için tüm sınırı garanti altına alınmasını emretti. Tüm komşu ülkelerle iyi ilişkilerimiz var ve bu ilişkileri Irak ile tüm komşu ülkelerin çıkarlarına hizmet edecek şekilde güçlendirmeye çalışıyoruz; Ayrıca Irak'ın egemenliğine saygı duyulması gerektiğini de vurguluyoruz."

Sözcü Resul, “Sınır Muhafızları birliklerine kaç asker istihdam edilecek?” sorusuna, “Sınırlarlarımızdaki güvenliğin güçlendirilmesi konusunu görüştük ve adım atmaya başladık. Bu birliklere alıncak asker sayısı ilgili askeri komutanlığın inisiyatifine bırakılmıştır. Önemli olan sınırları korumak ve sıfır noktasındaki güvenliği ele almaktır. Silahlı Kuvvetler Başkomutanı’nın emirleri doğrultusunda Irak'ın egemenliğinin yanı sıra güvenlik ve istikrarın sağlanması için çalışacağız” yanıtını verdi.

“Öte yandan Irak’ta hava savunma sistemininden söz ediliyor, Irak'ın hava savunma sistemi var m?” şeklindeki soruyu da yanıtlayan Tümgeneral Resul, “Elbette, konuşmamda da bahsettim, Silahlı Kuvvetler Başkomutanı, Milli Savunma Bakanlığı Silahlanma Komisyonu ile görüştü ve görüşmede Savunma Bakanı ve ile Generlkurmay Başkanı da hazır bulundu. Toplantıda, Hava Kuvvetleri Komutanlığının önceliğinin Irak hava sahasını korumak ve hava sahamızın herhangi bir şekilde ihlal edilmesini önlemek olmasını emretti” diye konuştu.