Irak, Türkiye'deki referandum sonucundan endişeli

Iraklı siyasetçilere göre Türkiye'deki siyasi sistemin parlamanterizmden başkanlığa evrilmesinin Irak dahil bölge ülkeleri açısından önemli sonuçları olabileceğini düşünüyorlar.

Irak, Türkiye'deki referandum sonucundan endişeli
<h1> </h1>

Iraklı parlamanterlere göre, Cumhurbaşkanına olağanüstü hal ilan etme, kanun hükmünde kararname çıkarma, bakanları ve üst düzey bürokratları atama, parlamentoyu feshetme gibi geniş yetkiler veren anayasa değişikliklerinin Türkiye'nin dış politakasında da yansımasını bulabilir.

Türkiye'nin Irak siyasetine daha fazla müdahele edeceğinden endişelenen Iraklı Şii parlamenter Salim Şawqi, "Tüm yetkiler bir tek kişinin elinde toplandığında, diktatörlüğe giden yol açılmış olur. Referandum sonucunun Irak-Türkiye ilişkilerini olumsuz etkileyeceğini düşünüyorum. Bu bölgede en iyi yönetim sistemi parlamenter sistemidir." dedi.

Bağdat'ın itirazlarına rağmen, Türkiye Ninova vilayetinde Sünni militanları eğiten yüzlerce askeri danışmanı ve personeli bulunuyor.

Geçen yıl Musul operasonu sonrasında Bağdat'ın Türk birliklerinin Ninova'dan çıkmasını talep etmesiyle beraber iki ülke arasındaki ilişkilerde gerginlik zirveye ulaşmıştı.

Iraklı Kürt parlamanter Muthanna Amin, "Referandumdan sonra Türkiye bölgedeki rolünü büyütecek ve şayet Irak Türkiye ile gerginliği sürdürürse, sonuç Bağdat açısından zararlı olacaktır zira bazı Iraklı partilerin Türkiye'ye karşı tavırları hayli çatışmacı." diyor.

Geçen yıllarda Iraklı Türkmenler, her ne kadar Ankara Irak'taki Türkmen meselesine müdahele etmekten büyük ölçüde uzak dursa da, Türkiye'yi bölgedeki en büyük destekçileri olarak görüyorlardı.

Iraklı Türkmen parlamanter Nahla Hababi, "ISIS militanları Telafar kentini ele geçirdiklerinde, maalesef Türkiye Şii Türkmenlerin yardımına gelmedi ancak Türk yönetiminin ülkedeki Türkmenlerin sorunlarına ilgi göstermesini yürekten bekliyoruz." dedi.




"