Irak, Türkiye'yi BM Güvenlik Konseyi'ne şikayet etti: Ayrıntılar ortaya çıktı!

Irak Dışişleri Bakanlığı, Zaho’da yapılan topçu saldırısı nedeniyle Ankara'yı BM Güvenlik Konseyi'ne şikayet etti. Şikayette, Zaho’daki saldırının kurbanlarının isimleri de dahil, “Türkiye tarafından gerçekleştirilen 22 bin 700 ihlalinin” dilekçede yer aldığını açıkladı. Bakanlık sözcüsü Al Sahaf, “Türkiye'nin bu saldırıların arkasında yayılmacı amaçları var” dedi.

Irak, Türkiye'yi BM Güvenlik Konseyi'ne şikayet etti: Ayrıntılar ortaya çıktı!

Irak Dışişleri Bakanlığı, Zaho’da yapılan topçu saldırısı nedeniyle Ankara'yı BM Güvenlik Konseyi'ne şikayet etti. Konuyla alakalı Irak medyası Güvenlik Konseyi oturumunun salı günü (yarın) düzenleneceğini bildirdi.

Irak Haber Ajansı'nda yer verilen haberde, Al-Iraqiya News'e konuşan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Al-Sahaf, "Irak'ın Güvenlik Konseyi'ne gönderdiği mektup bir dizi konuyu içeriyor. Mektup, Türkiye’nin özellikle 2018'den bu yana Irak’ın egemenliğini ihlal eden 22.740'tan fazla belgeye dayanıyor” dedi.

Mektupta ayrıca, Irak’ta yerleşim yerlerine ulaşan son saldırının da içerdiği risklerin niteliği konusunda Güvenlik Konseyi'ne bilgi verildiğini belirten Al Sahaf, son saldırıda hayatını kaybedenlerin ve yaralıların isimlerinin de mektuba ilave dildiğini dile getirdi.

Salı günkü oturuma, hazırlanan teknik ve özel raporların da sunulduğunu belirten Sözcü Al Sahaf, “Türkiye'nin gerçekleştirdiği saldırıların arkasında yayılmacı hedefleri var. Türk tarafıyla herhangi bir güvenlik veya askeri anlaşmamız yok” ifadelerini kullandı.

Ahmed Al Sahaf, "Güvenlik Konseyi'nin Türkiye'nin Irak'ın egemenliğine yönelik saldırısını kınayan bir bildiri yayınlayacağını umuyoruz. Türk tarafının da altyapıyı etkileyen ve sivil kayıplara yol açan saldırılar nedeniyle Irak'tan ve halkından özür dilemesini istiyoruz” dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Al Sahaf, Irak hükümetinin Türk tarafına sunduğu muhtıra ve şikayet sayısının 296 olduğunu hatırlatarak, “Saldırılar Irak’ın terörle mücadele çabalarıyla ilişkili riskler oluşturuyor” şeklinde konuştu.

Duhok’un Zaho ilçesi Derkar kasabasına bağlı Perex tatil köyünde 20 Temmuz günü düzenlenen bombardımanda ikisi çocuk 9 kişi hayatını kaybetmiş, 31 kişi de yaralanmıştı. Saldırı sonrası Irak'ta 1 günlük ulusal yas ilan edilmişti.