Irak Ulusal Güvenlik Konseyi Danışmanı: Şengal’de yeni bir sürece girildi

Irak Ulusal Güvenlik Konseyi danışmalarından Said Ceyaşi, 2020 tarihli Şengal Anlaşması çerçevesinde bölgenin yeni bir sürece girdiğini, ilçe merkezini korumak için 2 bin 500 polis gücü oluşturulacağını söyledi.

Irak Ulusal Güvenlik Konseyi Danışmanı: Şengal’de yeni bir sürece girildi

Rûdaw’a konuşan Irak Ulusal Güvenlik Konseyi Strateji Danışmanı Said Ceyaşi, Irak ile Kürdistan Bölgesi hükümetleri arasında 9 Ekim 2020 tarihinde imzalanan anlaşmanın hayata geçirilmesi çerçevesinde Şengal’de yeni bir döneme girildiğini söyledi.  

1 Mayıs itibari ile PKK’ye yakınlığı ile bilinen Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) ile Irak ordusu arasında yaşanan çatışmalara ilişkin ise Said Ceyaşi “Birkaç gün önce Iraklı olmayan bazı güçler, Şengal Dağı’nın kuzey ve güney yakasındaki Irak güvenlik güçlerinin kontrol noktalarına ateş açarak, kargaşa yaratmak istediler. Bu çatışmalarda daha önce bu güçlerin kontrolündeki, 10 ile 20 kontrol noktası Irak ordusunun eline geçti. Bazıları da kaldırıldı. Bahsettiğimiz yerler Şengal ilçe merkezini kapsamıyor. Bu durum Şengal Anlaşması'nın hayata geçirilmesi temelinde gerçekleştirilmiştir” şeklinde bilgi verdi.

“Irak ordusu Şengal Anlaşması’nın hayata geçirilmesi çerçevesinde Şengal ve çevresinde konumlanıyor” diyen Said Ceyaşi, Şengal merkezde ise Irak federal polisi ve asayişinin güvenliği sağlayacağını sözlerine ekledi.

Irak Ulusal Güvenlik Konseyi Danışmanı, Haşdi Şabi güçleri ile işbirliği halinde hareket edilmesinin önemli olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Onlar devlet kurumunun bir parçasıdır. Haşdi Şabi, Ninova Operasyon Odası’nın meşru bir parçası olarak, asayişi sağlamak amacıyla hükümet tarafından bölgeye gönderilmişlerdir. Resmi güçler dışında hiçbir gücün alternatif olması kabul edilemez.”

Said Ceyaşi, Erbil ile Bağdat hükümetlerinin Şengal Anlaşması’nın hayata geçirilmesinde ciddi bir siyasi irade ortaya koyduğunu ve anlaşma imzalandıktan sonra iki ay içerisinde anlaşmanın hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Ceyaşi anlaşmanın güvenlik, idari ve inşa konularında özel maddeleri olduğunu hatırlatarak, “Anlaşmanın maddeleri dışında, hiçbir güç güvenlik, idari ve inşa alanlarında adım atamaz. Anlaşmanın diğer bir maddesi de Irak ordusu ve polisi dışında hiçbir gücün Şengal’den kalmamasıdır. Bazı özel sebepler ile bölgede bulunan silahlı gruplar, Irak’ın egemenlik haklarına ve siyasi iradesine saygı göstermelidirler” dedi.

Şengal’de görev yapacak 2 bin 500 polis gücünün teşkil edilmesine ilişkin ise Ceyaşi, Irak İçişleri Bakanı’nın çalışmalarını tamamladığını Maliye Bakanlığı’nın bütçe ayırmasını beklendiğini kaydetti.

Ceşayi, polis gücünün teşkil edilmesinin ardından Irak ordusunun kademeli bir şekilde Şengal’den çekileceğini, bölgenin tamamen Şengal halkı ve orada yaşayan bileşenler tarafından idare edileceğini sözlerine ekledi.

Irak Ulusal Güvenlik Konseyi Strateji Danışmanı Said Ceyaşi, son birkaç gündür yaşanan çatışmalarda, 1.600 ailenin Şengal’den göç ettiğini, çatışmaların durmasıyla bazı ailelerin evlerine dönmeye başladığını sözlerine ekledi.

Şengal’de Irak ordusu ile PKK’ye yakınlığı ile bilinen Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) arasında 1 Mayıs’tan 5 Mayıs’a kadar çatışmalar yaşanmıştı. Çatışmalar Şengal Anlaşması çerçevesinde silahlı grupların Şengal’den çıkarılması yönündeki kararın hayata geçirilmeye çalışılması üzerine yaşanmıştı.

Şengal Anlaşması

Bağdat merkezi hükümet ile Erbil arasında 9 Ekim 2020’de imzalanan anlaşma “idare, güvenlik ve inşa” şeklinde üç başlıktan oluşuyor.

Anlaşma metnine göre, Şengal'de ilçe kaymakamı ve diğer idari birimler için yeni atamalar yapılacak.

Şengal’de iç güvenliğin sağlanması ise yerel polis güçleri, Ulusal Güvenlik Müsteşarlığı ve Ulusal İstihbarat Servisi tarafından Kürdistan Bölgesi güçleriyle koordinasyonlu şekilde yürütülecek.

Yasal olmayan tüm silahlı yapıların ilçe dışına çıkarılmasını da öngören anlaşma doğrultusunda, Kürdistan Bölgesi ile iş birliği kapsamında 2 bin 500 güvenlik unsuru için atama yapılacak.

Anlaşma kapsamında ayrıca, Şengal'in güvenlik ve idari yönetiminin gözden geçirilmesi ve yeniden imarı için merkezi hükümet ile Erbil yönetimi arasında ortak komite kurulması kararlaştırılmıştı. /Rudaw