Irak Yüksek Mahkeme, Kürdistan Seçim Komisyonu’nun feshedilmesi başvurusunu reddetti

Irak Federal Yüksek Mahkemesi, Yeni Nesil Hareketi (Newey Nwe) milletvekillerinin Kürdistan Bölgesi Bağımsız Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu’nun feshedilmesine yönelik başvurularını haksız buldu.

Irak Yüksek Mahkeme, Kürdistan Seçim Komisyonu’nun feshedilmesi başvurusunu reddetti

Irak Parlamentosu Yeni Nesil Hareketi Grup Başkanı ile milletvekilleri, Kürdistan Bölgesi Bağımsız Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu’nun feshedilmesi ve yetkilerinin düzenlenmesi ile ilgili Irak Federal Yüksek Mahkemesi’ne başvurmuştu.

Kürdistan Parlamentosu Hukuk Danışmanı Wirya Sadi, Yüksek Mahkeme'nin başvuruları bugün karara bağladığını söyledi.

Sadi, “Yüksek Mahkeme, Kürdistan Bölgesi Bağımsız Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu’nun anayasaya aykırı değil, eşit olduğuna karar vererek bu başvuruyu reddetti” dedi.

Yüksek Mahkeme’nin Seçim Yasası’nda yer alan, “Kürdistan Bölgesi Bağımsız Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu, özel olarak Kürdistan Bölgesi'nde yapılacak seçim ve referandumlardan yetkilidir” şeklindeki bendindeki “özel” sözcüğünün değiştirilmesine karar verdiğini belirten Wirya Sadi, “Burada ‘özel’ sözcüğünün değiştirilmesinin nedeni şu; eğer Irak, Kürdistan Bölgesi’nde bir referandum veya seçim düzenlerse o yetki Kürdistan Bölgesi Bağımsız Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu’nun özel yetkisi altında değil, Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu’nun denetiminde olacak” diye konuştu.

Kürdistan Bölgesi Bağımsız Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu, 2014 tarihli 10 Sayılı Yasa kapsamında kurulmuş ve 2017’de Kürdistan Bölgesi ile “tartışmalı bölgelerdeki” Bağımsızlık Referandumu'nu denetlemişti.

Yüksek Mahkeme’nin değiştirilmesini istediği ifade, sözkonusu yasanın 2’inci maddesinin 1’inci fıkrasında yer alıyor ve özel olarak Komisyonun Kürdistan Bölgesi'nde seçim ve referandum yetkisine sahip olduğunu belirtiyor.

Irak Federal Mahkemesi, konu hakkındaki dördüncü oturumunda Yeni Nesil Hareketi’nin bu başvurusunu karara başladı.

 

 

Rudaw