Iraklı siyasetçi Alosi: Kazımi İsrail ile ilişkileri normalleştirmeyi görüşecek

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazimi, Paris, Berlin ve Londra’yı kapsayan Avrupa turuna başlarken, Iraklı politikacı Misal el-Alosi’den “Iraklı heyetin Londra’da İsrail ile ilişkileri normalleştirme görüşecek” açıklaması geldi.

Iraklı siyasetçi Alosi: Kazımi İsrail ile ilişkileri normalleştirmeyi görüşecek

ABD’ye yakınlığıyla tanınan Iraklı politikacı Misal Alosi, Irak Başbakanı Mustafa Kazimi başkanlığındaki Irak heyetinin Londra’da Irak ile İsrail arasında ilişkilerin normalleştirilmesi görüşmeleri gerçekleştireceğini iddia etti.

Irak Başbakanı Mustafa Kazımi’nin Paris, Berlin ve Londra’ya gerçekleştireceği Avrupa turunu değerlendiren Misal Alosi, milyonlarca Iraklının değişik yollarla gönderdikleri mektuplarda İsrail ile ilişkileri normalleştirme talebinde bulunduklarını söyledi.

İki ülke arasında hiçbir sorunun olmadığını ifade eden Alosi, “Irak’ın, İsrail ile ilişkilerini normalleştirmeye büyük bir ihtiyacı vardır. Irak bu konuda diğer Arap ülkelerinden önce adım atmazsa egemen bir ülke olmayacak” şeklinde konuştu.

Iraklı politikacı Misal Alosi açıklamasında, Londra’yı ziyaret edecek Başbakan Kazımi liderliğindeki Iraklı heyetin İsrail ile ilişkileri normalleştirmek için resmi ve resmi olmayan toplantılara katılacağı iddiasında bulundu.

İsrail’i birinci dereceden düşmanı kabul eden İran İslam Cumhuriyeti’nin özellikle Şii milis gruplarından oluşturulan Haşdi Şabi üzerinden Irak’ta kurduğu askeri ve siyasi hakimiyet göz önüne alındığında Irak Başbakanı Mustafa Kazımi’nin İsrail ile normalleşme görüşmeleri gerçekleştirmesine vereceği tepkinin nasıl olacağı cevabı aranması gereken en önemli sorulardan biri olarak duruyor.

İran’daki Molla rejimi, İsrail ile normalleşme anlaşmaları gerçekleştiren Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Bahreyn’e çok ser tepkilerde bulunarak imzaladıkları anlaşmaları “İhanet” olarak nitelendirmişti.

AvaToday