Irak'ta protestocuların hedefindeki iki isim

Irak'ta protestocuların hedefindeki iki isim

Irak Yükseköğrenim Bakanlığı Vekili ve aynı zamanda Kürt Akademisyen Dr. Selam Xoşnaw yaptığı açıklamada, Irak'ta ki göstericilerin Cumhurbaşkanı ve Parlamento Başkanın da değişmesini istediklerini belirtti.

Dr. Selam Xoşnaw yaptığı açıklamalarda, Irak'ta 2003 yılından itibaren iktidara gelen hükümetlerin hepsinin başarısız olduğunu ve bu duruma sebep olduklarını dile getirdi.

Açıklamasının devamında Hoşnaw şunlara dikkat çekti: "Irakta'ki gösteriler kendiliğinden ve örgütsüz, bu gösterilerin örgütlenmesi, güçlendirilmesi gerekiyor. Göstericiler taleplerini güçlü bir şekilde Parlamentoya sunabilmeli. Özellikle başta İran olmak üzere Irak'ta bir dış hegemonya boşluğu bulunmakta. Göstericilerin belirttikleri en belirgin talep, ülkeyi mezhep ve etnik problemlerden çıkartmak."

Irak Başbakanı Adil Ebdulmehdi'nin görevinden uzaklaşmasına rağmen gösterilerin halen devam ettiğinin altını çizen Hoşnaw: "Parlamento 205 bin kişinin emekliliğine karar verdi. Bu büyük bir hataydı. Irak yasalarına göre emeklilik yaşı 63'tü, fakat Parlamento 60'a indirdi. Halk buna karşı öfkelendi." dedi.

Gösterilerin daha da genişlediğini ve büyüdüğünü belirten Selam Hoşnaw, göstericilerin Cumhurbaşkanı ve Parlamento Başkanı’nda görevden uzaklaşmalarını talep ettiğini dile getirdi.

Hoşnaw açıklamasının sonunda, göstericilerin 10.12.2019 tarihinden itibaren Irak'ın alt kesimlerinden yola çıkarak Bağdat'ın Tahrir meydanına gideceklerini ve gösterileri daha da genişleteceklerini ifade etti.