Irak'taki Hristiyanlar ülkeyi terk ediyor

Iraklı Hristiyanların Kürdistan Bölgesi ve ülke dışına göçü devam ediyor.

Irak'taki Hristiyanlar ülkeyi terk ediyor

Iraklı Hristiyanların Kürdistan Bölgesi ve ülke dışına göçü devam ediyor.

Irak’ta yaşayan 1 milyon 800 bin Hristiyandan sadece 300 bini Irak’ın orta ve güney bölgelerinde kalırken, bu sayının büyük bir kısmı ise Erbil ve Kürdistan Bölgesi’nin diğer kentlerine yerleşti.

Hristiyan kotasından kabinede yer alan Irak Göç ve Göçmenler Bakanı İvan Faik K24’e yaptığı açıklamada, Hristiyanların Kürdistan Bölgesi’ne göç etmelerinin DAİŞ saldırıları dışında başka güvenlik  nedenlerinin de olduğunu söyledi.

DAİŞ saldırılarının en temel neden olduğunu kaydeden Faik, son dönemde ABD, Avustralya ve Almanya gibi ülkelere göç yaşandığını belirtti.

Faik, 2003 yılından bugüne Irak’ta Hristiyanların yaşadığı birçok sorunun olduğunu ifade etti.

Irak Parlamentosu’nda 5 Hristiyan milletvekili bulunuyor. Söz konusu milletvekilleri, ülkedeki Hristiyanların sayılarının her geçen gün azaldığına dikkat çekiyor.

Irak Parlamentesu’ndaki Hristiyan milletvekillerinden Esvan Keldani K24’e yaptığı açıklamada, Irak hükümetinin Hristiyanların yaşadığı sıkıntılara karşı duyarsız olduğunu söyledi.

Keldani, milis grupların da Hristiyanların ev ve mülklerine el koyduklarını ve rahat yaşamalarına izin vermediklerini belirterek, Hristiyanların ülkede etkin konumlara gelmesinin engellendiğini ifade etti.

Irak’ta şimdiye kadar 140 Hristiyan dininden ötürü öldürülürken, 98 kilise ve Hristiyan mezarlığı da harap edildi.

Ülke dışına çıkmak istemeyen Hristiyanlar ise Kürdistan Bölgesi'nde yaşamayı tercih ediyor.