Irak'tan Kürdistan'a gümrük uygulaması

Irak Hükümeti, Kürdistan Bölgesi'nden Irak'ın güney şehirlerine gönderilen malları 3'ü resmi 4'ü resmi olmayan toplam 7 gümrük noktasından geçiriyor.

Irak'tan Kürdistan'a gümrük uygulaması

Irak Hükümeti, Kürdistan Bölgesi'nin sınır kapılarından ve iç ticaretinden elde ettiği gelirlerinden Irak'a teslim etmediği gerekçesiyle Kürdistan Bölgesi'nden Irak'ın güney şehirlerine gönderilen malları 3'ü resmi 4'ü resmi olmayan toplam 7 gümrük noktasından geçiriyor.

Bağdat tarafından kurulan 7 gümrük noktası, Kürdistan Bölgesi ve Irak arasındaki alışverişlerin azalmasına yol açıyor.

13 yıldır Bağdat-Erbil arasında sebze ve meyve taşımacılığı yapan Selah Abdulhemid adlı tır şoförü, "Onca yıldır bu işi yapıyorum hiçbir zaman bu kadar gümrük ödemek zorunda kalmamıştım” ifadesinde bulundu.

Selah Abdulhamid, "Yükü Bağdat'a ulaştırıncaya kadar bin 500 dolar gümrük ödüyorum. Kendilerine neden bu kadar büyük bir miktar gümrüğe tabi tutuluyoruz diye sordum, onlar da 'Kürdistan Bölgesi ne zamanki İbrahim Halil gelirlerini Bağdat'a iade ederse biz de bu gümrükleri o vakit sizden almayacağız' yanıtını veriyorlar” dedi.

Uygulamadan dolayı ürünleri engellenen çiftçilerin elindeki mallar ise bozuluyor.

Söz konusu uygulama Bağdat tarafından konulmadan önce sadece Erbil'den günlük bin ton meyve ve sebze Irak'a ihraç ediliyordu. Gümrük sayısının artması ve bunun gümrük ödemelerine de yansımasıyla bu rakam yaklaşık yüzde 50 düşüş gösterdi.