İran askerleri 3 Kürt kolberi öldürdü, 20’sini yaraladı

İran Parlamentosu’ndaki Kürt vekiller, sınır bölgelerinde askerlerin kurşunlarına hedef olan Kolber’lerin durumunun araştırılarak çözüm bulunması için hükumetten adım atmasını istiyor.

İran askerleri 3 Kürt kolberi öldürdü, 20’sini yaraladı

Rojhılat’ın Kürdistan Bölgesi ile Türkiye ile olan sınır bölgelerinde Kolberlik yapanlara yönelik güvenlik güçlerinin saldırıları, bu bölgelerde yaşayan vatandaşların durumu İran’da çözüm üretilemeyen ve bir türlü gündemden düşmeyen konulardan biri.

Paris merkezli Kürdistan İnsan Hakları Ağı’nın (KHRN) yeni bir raporuna göre, baharın ilk ayı olan Mart’ta İran askerleri sınır bölgelerinde en az 3 Kürt Kolberi öldürdü ve 20’sini de yaraladı.

İran İçişleri Bakanı Güvenlik İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Mecid Mirahmedi, kaçakçılıkla mücadele konusunda bir ay içerisinde bir proje hazırlanması için yetkili kurumlara talimat verdiğini açıkladı.

Bazı sınır bölgelerinde Kolberlerin geçişine yasal izin verildiğini belirten Mirahmedi, 2017’de olduğu gibi, bu yasal geçiş bölgelerini kullanmayanların sert bir şekilde cezalandırılacağını söyledi.

Kürt vekillerden çağrı

İran Parlamentosu Ciwanro-Hawraman Milletvekili Ariş Lihoni, geçtiğimiz hafta Newsude sınır bölgesinde arkerlerce 1 Kolberin ölümü, 12’sinin de yarlanması ile sonuçlanan saldırının araştırılması için Adalet ve İçiçleri bakanlıklarına çağrıda bulundu.

Lihoni, “Her iki bakanlıktan bu insan hakları ihlalinin bir an önce araştırılarak açığa kavuşturulmasını istiyorum” dedi.

“Sorunun ana kaynağı elbette sınır bölgelerinde yaşayan halkın içinde bulunduğu ekonomik durumdur” diyen Kürt vekil, “Bu nedenle bu bölgelerdeki halkın geçim derdi üzerine yoğunlaşmamız gerekiyor. Hükumet ve parlamento bazı çabaların içerisine girdi ancak yeni yasal düzenlemelere ihtiyaç var. Sayın Cumhurbaşkanı daha üç hafta önce sınır bölgelerindeki halkın maddi durumunu iyileştiren adımlar atacaklarını söyledi” diye konuştu.

Sınır bölgelerindeki halk kolberliğe mecbur ediliyor

Sınır bölgelerinde öldürülen veya yaralanan Kolberlerin aileleri, yıllardır olduğu gibi adaletin yerini bulacağı ve durumlarında bir iyileşme olacağı konusunda pek de ümitli değil.

Ancak İçişleri Bakanı Güvenlik İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Mecid Mirahmedi, son saldırılar hakkında, “Bu durum bizim için kabul edilebilir değil. Acilen çözüme kavuşturulması gerekiyor” şeklinde açıklama yaptı.

İran yönetimi, 2017’de Türkmiye ve Kürdistan Bölgesi sınırlarında Kolberlerin geçtiği yolların hepsini yasakladı. Yetkililer bir çok defa yeni planlar ile sınır ticaretini düzenleyeceklerini açıkladı ancak herhangi bir adım atılmadı.

“Kolber”, Kürdistan Bölgesi-Rojhılat sınırı ve bazen de Rojhılat (İran)-Türkiye sınırı boyunca vergilendirilmemiş malları taşıyan kişileri tanımlamak için kullanılan Kürtçe bir isim.

Kolberler İran sınır muhafızları tarafından sürekli hedef alınıyor, bazen de doğal afetlerin kurbanı oluyor. Birçoğu, özellikle İran'ın çeşitli haklardan mahrum bıraktığı Kürt kentlerinde, yoksulluk ve alternatif istihdam eksikliği nedeniyle bu mesleğe itiliyor.