İran destekli Haşdi Şabi Musul'a yerleştiriliyor

Irak askerlerlerinin kıyafetlerini giyen Haşdi Şabi milislerinin, Musul'da, Sünni Arapların arsalarını zorla satın aldığı ve söz konusu arsaları karargah ve Şii camilerin yapımı için kullandığı ortaya açıktı.

İran destekli Haşdi Şabi Musul'a yerleştiriliyor

Geçen yılın sonbaharında başlayan Musul operasyonu kentin batı yakasında devam ediyor. Irak ordusunun Musul'un yarısından fazlasını kontrol ettiği ve IŞİD'in birkaç mahalleye sıkıştığı bildiriliyor.

Erbil'de yayın yapan haftalık Bas Gazetesi'nin (Soranî) Musul'daki bir askeri kaynağa dayandırdığı haberine göre, Irak ordusu kıyafetleri giydirilen Haşdi Şabi'ye bağlı milisler, Musul'da IŞİD'den kurtarılan mahallelere yerleştiriliyor. Haberde özellikle Esayib Ehle Hak isimli Haşdi Şabi grubunun, Sünni vatandaşların arsalarını satmaya zorladığı ifade ediliyor. Satın alınan arsaların Haşdi Şabi karargahları ve Şii (Huseyni) cami yapımında kullanıldığı kaydediliyor.

siyasi gözlemci ve askeri uzman Muhyeddin Yunus'a göre, Irak Şiilerinden oluşan Haşdi Şabi milisleri bölgede İran'ın isteklerini yerine getiriyor. Muhyeddin Yunus, İran'ın Musul'da değil, Irak'taki Şii bölgeleri ele geçirerek 'Şii Hilali'ni tamamlamak istediğini belirtiyor.

Musul'da IŞİD'in sonunun geldiğini artık Haşdi Şabi'nin yakında sahneye çıkacağını ileri süren Muhyeddin Yunus, ''İran; Irak, Suriye ve Lübnan'ı kendine bağlamak istiyor. Musul'da da etkin olmak için cami ve karargahlar açıyor'' dedi.

Kürtlerin bu konuda duyarlı olması ve tüm senaryolara hazırlıklı olması gerektiğine dikkat çeken Muhyeddin Yunus, ''Başkan Barzani, Musul kurtarılmadan önce siyasi bir anlaşmada ısrar etti ancak kimse bunun için harekete geçmedi'' ifadelerini kullandı.