İran Devrim Muhafızları Rojhılat'ın 33 sınır köyünün boşaltılmasını istiyor

İran Devrim Muhafızları, Rojhılatlı partilerinin “eylem ve faaliyetleri”nin engellenmesi amacıyla içişleri bakanlığına Sine ve Urmiye vilayetlerine bağlı 33 sınır köyünün boşaltılması çağrısında bulundu.

İran Devrim Muhafızları Rojhılat'ın 33 sınır köyünün boşaltılmasını istiyor

Devrim Muhafızları'nın Hamza Karargahı Komutanı ve Güvenlik Geliştirme Konseyi'nin doğu ve batı İran istihbarat ve operasyonlar komitesi başkanı Muhammed Taki Osanlo, İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi'ye yazdığı bir mektupta Meriwan, Bane, Sine, Urmiye ve Makü’ye bağlı 33 köyün boşaltılmasını talep etti.

Hamza Karargahının komutanı mektubunda, köylerin yasaklı sınır bölgesinde yer aldığını ve İran İslam Cumhuriyeti'ne karşı faaliyet yürüten Kürt güçlerinin son yıllarda bu köylerin varlığını İran'a hafif silah taşımak ve göndermek için kullandığını söyledi. Ayrıca sınır köylerinde yaşayan halkı sınırda yasa dışı mal kaçakçılığı yapmakla suçladı.

Gizlilik mührü bulunan ve 20 Kasım 2022 tarihinde yazılan mektup yeni gün yüzüne çıktı.

Mektupta, köylerin boşaltılması kararının birkaç yıldır alındığı ancak bazı milletvekilleri ve güvenlik kurumlarının işbirliği yapmaması nedeniyle uygulanmadığı belirten Devrim Muhafızları Komutanı, tedbir alınmaması halinde söz konusu köylerin yeniden nüfusunun giderek artacağı uyarısında bulundu.

Boşaltılma kararı alınan köylerden birine kayıtlı Sine Meclisi Üyesi Rûdaw'a, İran hükümetinin uzun yıllardır köylülere kasten hizmet vermediğini, böylece insanların kendi isteği ile köyleri boşaltmasına teşvik ettiğini söyledi. Ancak, tek gelirleri tarım, hayvancılık ve sınır üzeri ticaret olan halkın başka gelir kaynağı olmadığı için kötü koşullara rağmen köylerini boşaltmadığını dile getirdi.

Adının açıklanmasını istemeyen meclis üyesi köylerin boşaltılması halinde kendileri için hayatın çok zor olacağını ve askeri bir bölgeye dönüştürüleceğini sözlerine ekledi.

İran Devrim Muhafızları komutanı ise mektubunda sınır güvenliğinin sağlanması ve köylülerin köylerini boşaltması için arazi, ev yapımı ve iş kurmalarını teşvik edecek bir bütçenin ayrılmasını önerdi.

Mektupta, Maku’nun 1, Urmiye’nin 8, Sine’nin 11, Bane’nin 8 ve Meriwan’ın 5 köyünün boşaltılması isteniyor. Toplamda boşaltılması istenen 33 köyden 21’inde yaşam olan köylerde toplam 765 aile yaşıyor. 10 köy yıllar önce boşaldı. Meriwan ve Bane’deki 2 köy ise sadece bahar ile yaz aylarında doluyor. /Rudaw