İran Erbil’e çağrıda bulundu, Kürt partiler yanıt verdi

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hatipzade, Rojhılatlı Kürt partilerin “İran vatandaşlarının geri dönmesine izin vermediğini” ileri sürerek, Kürdistan Bölgesi’ne bu kişilerin akıbetini aydınlatma çağrısında bulundu.

İran Erbil’e çağrıda bulundu, Kürt partiler yanıt verdi

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hatipzade, Rojhılatlı Kürt partilerin “İran vatandaşlarının geri dönmesine izin vermediğini” ileri sürerek, Kürdistan Bölgesi’ne bu kişilerin akıbetini aydınlatma çağrısında bulundu. Rojhılatlı partiler ise, kimseyi zorla alıkoymadıklarını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatipzade, Tahran’da düzenlediği haftalık basın toplantısında, bir soru üzerine, Rojhılatlı Kürt partileri kastederek, “İran ve Kürdistan vatandaşlarını zorla alıkoyduklarını” söyledi.

Hatipzade, “Dışişleri Bakanlığı makamları bu vatandaşlarımızın durumu hakkında bilgilendirildikten sonra, gerek Tahran’dan, gerek Irak Dışişleri Bakanlığı makamları ve gerekse de konsolosluğumuz üzerinden yerel yönetimlerden bu konuyu takip etmeleri istenmiştir. Ayrıca Irak hükümetine bir muhtıra sunularak akıbetlerini belirlemek için özel bir komite kurulması talep edildi” dedi.

Irak hükümetinin kendilerine bu konuda doğru dürüst bir yardımda bulunulmadığını belirten Hatipzade, “Tüm sorumluluk Irak merkezi hükümetine aittir. İran İslam Cumhuriyeti bu vatandaşlarımızın akıbetini netleştirmek için elinden geleni yaptı, yapacak. Irak Kürdistan Bölgesi’ni de muhatap alıyor ve vatandaşlarımızın akıbetinin bir an önce aydınlatılması gerektiğini söylüyorum” ifadelerini kullandı.

Kürt partilerden yanıt

Kürt partilerin oluşturduğu Rojhılat Koordinasyon Merkezi Sözcüsü Ata Nasır Saqizi ise, İran’ın bu açıklama ile, “Partilerin faaliyetlerini sınırlandırılması için Kürdistan Bölgesi hükumetine baskı uygulamayı amaçladığını” söyledi.