İran: Gösterilerde 18 kişi yaşamını yitirdi

İran ve Doğu Kürdistan’da patlak veren hükümet karşıtı gösteriler dün gündüz ve gece geç saatlere kadar devam etti. Yerel kaynaklar gösterilerde 18 kişinin hayatını kaybettiği bildirirken, devlet kanalları 10 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

İran: Gösterilerde 18 kişi yaşamını yitirdi

İran ve Doğu Kürdistan’da patlak veren hükümet karşıtı gösteriler dün gündüz ve gece geç saatlere kadar devam etti. Yerel kaynaklar gösterilerde 18 kişinin hayatını kaybettiği bildirirken, devlet kanalları 10 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Dün gün boyu Doğu Kürdistan ve İran’ın birçok kentinde halk alanlara çıktı.

Kirmanşan’da sabah saatlerinde başlayan eylemler gece geç saatlere kadar sürdü. Aynı anda İran’ın başkenti Tahran’da da eylemler vardı. Öğrenciler alanlara çıkarak rejimi protesto etti.

Tahran Hemedan, Xurem Ebad, Nehawend, Şahîn Şehri, Durud, Mîyane, Îze, Ehwaz, Meraxe, Hurmuzgan, Şîraz, Buşhir ve Bidrêt’de alanlara çıkan göstericilere  polis saldırdı. Göstericiler ise polise  taşlarla karşılık verdi.

 Tahran’da dün yapılan eylemlerde onlarca kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

 Gösterilerde rejim karşıtı  “Diktatörlüğe ölüm”, “Suriye’yi bırak halkına bak”, “Özgürlük” sloganlar atıldı.

Doğu Kürdistan’ın  Kirmaşan, Sine, Bokan ve Bane’de sokağa çıkan göstericiler  gün boyu alanları terk etmeyerek, rejimin politikalarını protesto etti. Kirmanşan’da göstericiler  polis ve Besic milis örgütlenmesi merkezlerini ateşe verdi. Göstericilerin direnişi karşında birçok yerde polis geri çekildi. Sine ile Bokan’da da alanlara çıkan halk rejime karşı tepkilerini gösterdi.

İran devlet televizyonu dün geceki gösterilerde 10 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Aralarında hükümete yakın Fars haber ajansının da bulunduğu haber kaynakları, ülke genelindeki gözaltı sayısının 200'ü aştığını aktarıyor. Tahran Vali yardımcısı Ali Aşgar Naserbakht, gözaltına alınanların 40'a yakınının eylemcilerin liderleri olduğunu ifade ediyor. Fars haber ajansı, Pazar günü protestolara katılımın azaldığını ifade ederek polisin toplanan gruplara tazyikli suyla müdahale ettiğini aktardı.

Öte yandan 4 günü aşkın süredir devam eden gösterilerde 18 kişinin yaşamını yitirdiği yüzlerce kişinin ise yaralandığı ileri sürüldü.

Kimi protestocunun ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney karşıtı sloganlar attığı, istifasını istediği, posterlerini yırtttığı, bazılarının da "Mollalar, biraz utanmanız varsa ülkeyi terk edin" şeklinnde sloganlar atttıkları savunuldu. Eylemcilerin sosyal medya üzerinden örgütlendiği haberleri gelirken ülke genelinde kimi sitenin "silahlı isyana teşvik eden yayınlar yaptığı" gerekçesiyle yetkililerce karartıldığı, cep telefon şebekesine, Telegram'a da ulaşım kısıtlamaları getirildiği öne sürüldü

Sosyal medya yasakları

İran'da sosyal medya kullanıcıları protesto fotoğrafları ve videoları paylaşarak gösterilerin devamı için çağrılar yapmaya devam ediyor. Twitter'da #IranProtests (#İranProtestoEdiyor) etiketiyle binlerce mesaj paylaşılmış durumda. Farsça #ÜlkeGenelindeProtesto etiketi de en çok kullanılan etiketler arasında. Hükümeti destekleyen sosyal medya kullanıcıları da Twitter'da aktif. Çok sayıda kullanıcı, ekonomik sıkıntılar nedeniyle başlayan protestoların 'İran'ın düşmanları' tarafından kullanıldığını savunuyor.