İran gösterileri bastırmak için ağır silahlar kullanıyor

İran'da Doğu Kürdistanlı Jina Emini'nin ölümü sonrası patlak veren gösteriler gösteriler her geçen gün şiddetini arttırıyor. Rejim güçlenin ülkedeki protestoları bastırmak için ağır silahlar kulandığı belirtildi.

İran gösterileri bastırmak için ağır silahlar kullanıyor
İnsan hakları örgütleri,  dün (Pazartesi) İran güvenlik güçlerinin ülkenin batısındaki bazı bölgelerdeki protestoları bastırmak için ağır silahlar kullandığını ve son 24 saatte bir düzine sivilin ölümüne neden olan baskıyı yoğunlaştırdığını söyledi.
 
Doğu Kürdistan, Eylül ayında Tahran'da ahlak polisi tarafından tutuklanan genç Kürt kadın Mahsa Amini'nin ölümüyle ateşlenen hareketin başlangıcından bu yana başlıca protesto merkezleri haline geldi.
 
Son birkaç gün içinde, özellikle daha önceki protestolarda güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğü söylenen insanların cenaze törenlerinin ateşlediği, birçok kasabada yoğun rejim karşıtı gösteriler oldu.
 
Hengaw, İran güçlerinin Piranşar, Marivan ve Javanroud şehirlerini bombaladığını, ağır silah seslerinin duyulduğu videolar yayınladığını söyledi.
 
Bölgede son 24 saat içinde yedisi Javanroud'da, dördü Piranshahr'da ve ikisi diğer yerlerde olmak üzere 13 kişinin güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğünü söyledi.
 
Hengaw, Pazar günü güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu hayatını kaybeden altı kişiden 16 yaşındaki Karwan Ghader Shokri'nin de olduğunu söyledi.
 
Açıklamada, gencin cenazesi camiye getirilirken güvenlik güçlerinin kalabalığa ateş açması sonucu bir kişinin daha hayatını kaybettiği belirtildi.
 
En son şiddet, Mahabad'daki durumla ilgili devam eden endişelerin ortasında geldi.
 
Aktivistler, İran'ın halk arasında bir korku iklimi yayarak protesto hareketini bastırmanın bir yolu olarak ölüm cezasını kullanmayı planladığı konusunda uyarıyorlar.
 
Af Örgütü, yetkililerin ölüm cezası arayışının "halk ayaklanmasına katılanları sindirmek ... ve diğerlerini harekete katılmaktan caydırmak için tasarlandığını" söyledi.