İran-Irak savaşında ölen askerin kemikleri takas edildi

Irak ve İran, iki ülke arasında yıllarca süren savaşta hayatlarını kaybeden 45 askerin kemiklerini takas etti.

İran-Irak savaşında ölen askerin kemikleri takas edildi
Foto: Uluslararası Kızılhaç Komitesi

Haberi, bir insani yardım örgütü olan Uluslararası Kızılhaç Komitesi duyurdu.

Irak'taki Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), Irak'ın İran topraklarında bulunan dokuz askerin kemiklerini teslim aldığını, İran'ın ise ICRC'nin desteğiyle 36 askerin kalıntılarını iade ettiğini açıkladı.

ICRC'nin açıklamasına göre, transfer iki ülke arasındaki Şelemçe sınır kapısında gerçekleşti.

Irak ve İran, 1980'den 1988'e kadar her iki taraftan yaklaşık bir milyon kişinin hayatını kaybettiği yıkıcı bir savaş yaşadı.

2008 yılında Tahran ve Bağdat, ICRC himayesinde, savaş sırasında bilgi alışverişi ve kayıp kişilerin kalıntılarının teslim edilmesi konusunda bir anlaşma imzaladı. O zamandan beri yüzlerce askerin kalıntıları iade edildi.

"Irak ile İran arasındaki silahlı çatışmanın sona ermesinden bu yana 30 yıldan fazla bir süre geçti ve binlerce aile hala sevdiklerinin akıbetinden habersiz" diyen ICRC, tüm taraflara yardımcı olmaya devam edeceğini kaydetti.

ICRC, kurbanların isimlerinin her değişimde olduğu gibi Irak Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanacağını belirtti. Bakanlık ise henüz isimleri açıklamadı.

Irak-İran savaşında hayatını kaybeden Iraklı Hristiyan bir askerin kalıntıları, geçen ay Erbil'in Hacı Omeran nahiyesinde bir çiftçi tarafından bulunmuştu. Bu kişinin kemikleri ailesine teslim edilmişti.

Şubat ayında da, savaş sırasında öldürülen bir Kürt askerinin kemikleri, yaklaşık 35 yıl İran'da kaldıktan sonra ailesine iade edilmişti. /Rudaw