İran İstihbarat Bakanı’ndan Kürt partiler hakkında açıklama

İran İstihbarat (İtlaat) Bakanı Seyyid İsmail Hatib, Irak hükümetinin, Kürdistan Bölgesi’ndeki Rojhılatlı Kürt örgütlerin “faaliyetlerine son verilmesi için” kendilerine garanti verdiğini söyledi.

İran İstihbarat Bakanı’ndan Kürt partiler hakkında açıklama

Bakan Seyyid İsmail Hatib, Meşhed'de düzenlenen bir konferansta, geçen yıl Eylül ayında Tahran’da Jina Emini’nin katledilmesi ile başlayan gösteriler ve Rojhılatlı (Doğu Kürdistan) Kürt partiler hakkında açıklamalarda bulundu.

Yarı resmi Tasnim Haber Ajansının haberine göre, Hatib, geçen yılki gösterilerde 200'den fazla medya kuruluşu, 35 düşünce kuruluşu ve onlarca istihbarat teşkilatının İran’a karşı faaliyet yürüttüğünü savundu.

Hatip, “Geçen yılki gösteriler sırasında İran halkının düşmanları tarafından yürütülen medya savaşı, ülkenin bazı sokaklarında meydana gelen olaylardan çok daha güçlüydü” dedi.

Kürdistan Bölgesi’ndeki Kürt partilerin faaliyetlerine son verilmesi konusunda Irak hükümetinden “garanti” aldıklarını belirten Hatib, “Yeni Irak hükümetinin verdiği garantilerle batı sınırlarında ve sınırın öte tarafındaki bölgelerde güvenliğin sağlanmasını temenni ediyoruz. Irak’ın bu konudaki sorumluluğunu hatırlatmak istiyoruz” dedi.

İran İstihbarat Bakanı, sınır bölgelerinde yapılacak herhangi bir eyleme “ezici bir yanıt” verecekleri tehdidinde bulundu.

Seyyid İsmail Hatib, Kürt partileri “ülkeye silah ve mühimmat sokmak ve gösterileri kışkırtmakla” suçladı.

Öte yandan dün de İran Devrim Muhafızları Ordusu Kara Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Muhammed Pakpur, "Irak hükümeti ile bir anlaşma yapıldı ve terör gruplarını imha etme, silahsızlandırma ve ülkelerinden kovma sözü verdiler" şeklinde bir açıklama yaptı.

Pakpur, Bağdat hükümetinin adım atmaması halinde bölgeye yönelik saldırılara yeniden başlayacaklarına dair tehditte bulundu.

Geçtiğimiz sonbaharda İran ve Doğu Kürdistan'da protestolar yayılırken, İran Devrim Muhafızları Ordusu, Kürdistan Bölgesi'ndeki Kürt partilerine ait karargahları insansız hava araçları ve füzelerle hedef almıştı. /Rudaw