İran: Kürdistan Bölgesi'ndeki grupların ulusal güvenliğimize yönelik tehditleri kabul edilemez

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile yaptığı görüşmede “ Kürdistan Bölgesi'ne yerleşen grupların ulusal güvenliğimize yönelik tehditleri kabul edilemez" dedi.

İran: Kürdistan Bölgesi'ndeki grupların ulusal güvenliğimize yönelik tehditleri kabul edilemez

İran Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre; Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Iraklı mevkidaşı Fuad Hüseyin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede İran’ın Kürdistan Bölgesi topraklarına yönelik bombardımanları ele alındı.

Açıklamada İran Dışişleri Bakanının “Bölge (Kürdistan Bölgesi) hükümetinin ardı ardına vaatlerinin üzerinden kırk yıl geçmesine rağmen, terörist silahlı grupların İran'ın ulusal güvenliğine yönelik faaliyetleri Kürdistan Bölgesi topraklarından devam ediyor” dediği belirtildi.

Açıklamaya göre Hüseyin Emir Abdullahiyan, Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin’e “İran İslam Cumhuriyeti'nin üst düzey askeri yetkililerinin vurguladığı gibi, iki ülke arasındaki üst düzey ilişkilerin geliştirilmesine olan saygı ve bağlılığımıza rağmen, bölgeye yerleşmiş grupların saldırganlık ve terör girişimlerini sürdürmelerini kabul etmiyoruz” dedi.

28 Eylül tarihinde İran Devrim Muhafızları füze ve drone’larla Rojhılatlı partilerin ailelerinin kaldığı kamplar ile bazı noktalarını bombalamış, saldırıda aralarında kadınların da olduğu 17 kişi yaşamını yitirmiş, 50 kişi de yaralanmıştı.

İki dışişleri bakanı arasında yapılan görüşmede İran bombalamaları konusuna ek olarak, İran Dışişleri Bakanı’nın  Dr. Fuad Hüseyin’e, Suudi Arabistan'da tutuklanan İranlı bir hacının serbest bırakılması konusunda gösterdiği çabalardan ötürü teşekkür etti..

İranlı bir hacı adayı, Hac sırasında ABD saldırısında öldürülen Kudüs Güçleri Komutanı Kasım Süleymani’nin resmini açtığı için Suudi Arabistan polisi tarafından tutuklandı. Irak ve Umman'ın çabalarının ardından Suudi Arabistan, İranlı hacıyı serbest bıraktı.