İran, Kurdistan Bölgesi'nin suyunu kesti

İran, Kurdistan Bölgesi'nin suyunu kesti

KRD News Haber Merkezi

Türkiye’nin Fırat Suyunu Atatürk Barajından kesmesi ile susuzluk tehdidi ile karşı karşıya kalan Rojava Kürtlerinden sonra İran’da Küçük Zap Nehrini keserek Güney Kürdistan’ı susuz bıraktı.

İran Kürdistanı’ndan doğarak Güney Kürdistan’da Dicle nehri ile Qaladiza civarında birleşen Zap Nehri, Güney Kürdistan’ın en önemli su kaynaklarından biri. İran devletinin Küçük Zap Suyu üzerinde kurduğu Kollasa Barajı’ndan suyu kesmesi ile başta Pişdar ve Qaladiza olmak üzere birçok yerleşim yeri ve çiftçi susuzluk tehdidi ile karşı karşıya kaldı.

Yaklaşık 1 hafta önce Kollasa Barajında suyun kesilmesi üzerine Kürdistan’da yaşanan sıkıntıları İranlı resmi yetkililere aktaran Kürdistan hükümetinin İran temsilcisi Nazım Dabağ, İran hükümetinin konuyla ilgili şu ana dek etkili bir adım atmadığını ifade etti.

İran devleti ile konuyu acilen çözmek üzere bir araya geldiklerini ancak İran Devletinin konuyu farklı bir mecrada değerlendirmeye çalıştığını belirten Kürdistan Hükümeti’nin İran Temsilcisi Nazım Dabağ, " İran, sorunu Küçük Zab Nehrindeki su akışını yeniden açmak için uzman bir komite aracılığıyla, uluslararası kanunlara uygun olarak çözmeyi önerdi. Kürdistan Bölgesi'ndeki Küçük Zab Nehri'ne su sağlamak için gösterdiğimiz çabalara devam edeceğiz" şeklinde konuştu.