İran Parlamentosu Kürt kentinin eyalet olması teklifini reddetti

Kürt parlamenterin Doğu Kürdistan’ın Xoy kentinin eyelet yapılması yönünde verilen kanun tasarısını reddetti.

İran Parlamentosu Kürt kentinin eyalet olması teklifini reddetti

İran Parlamentosu, Kürt parlamenterin Doğu Kürdistan’ın Xoy kentinin eyelet yapılması yönünde verilen kanun tasarısını reddetti.

Geçtiğimiz günlerde Xoy Parlamenteri Seyîd Teqî Kebîrî merkezinin  Xoy kentinin olduğu  “Azarbeycan Sınır Eyaleti” (Azerbaycana Sînorî) ismiyle bir yeni eyalet oluşturulması yönünde İran Parlamentosu’na kanun teklifi sundu.

İran medyasında yer alan haberlere göre Parlamentonun 67 parlamenterin imzaladığı kanun teklifi Azeri ve Fars vekillerin oyları ile reddedildi.

Kürt düşmanlığı ile öne çıkan Nadir Kazipur, Xoy parlamenterini bu teklifi sunarak ‘siyasi şov’ yapmakla ve ‘duyarsızlıkla’ suçladı.

Kazipu ‘Azarbeycan Sınır Eyaleti’ isimli bir eyelet kurulmasına kesinlikle karşı olduklarını belirterek ‘bölge halkına zarar vereceğini’ ileri sürdü.

Kanun teklifini savunması için söz hakkı alan Xoy Parlamenteri Seyîd Teqî Kebîrî, Xoy halkının 30 yıldır bu kararın çıkmasını beklediğini belirterek, devletin en az hizmet verdiği bölgeler arasında yer aldığını belirterek hükümeti bu bölgeye ihmal etmekle suçladı.

Xoy kenti Urmiye’den sonra Doğu Kürdistan’ın en büyük ikinci kenti arasında yer alıyor. 350 bin nüfusu olan kentte Kürtler dışında Azeri, Ermeni, Yahudi, Hristiyan ve Farslar yaşıyor.

Kuzey Kürdistan ile sınır olan Xoy kenti tarihi bir yerleşim yeri. Kenttin 7 bin yıllık bir geçmişinin olduğu tahmin ediliyor. Ayrıca kent tarihi İpek Yolu güzergahında yer alması nedeniyle tarih boyunca önemli bir konuma sahip.