İran polisi anma için mezarlıkta toplanan göstericilere ateş açtı

İran’da Jina Emini gösterileri sürüyor. Rojahılat’ın Cıwanro ilçesinde yüzlerce polis, anma etkinliği için mezarlıkta bir araya gelen Kürt göstericilerin üzerine ateş açtı. Olayda 8 kişi yaralandı.

İran polisi anma için mezarlıkta toplanan göstericilere ateş açtı
Foto: Rudaw

Sosyal medyada yayılan videolarda, düzinelerce çevik kuvvet polisinin, Devrim Muhafızları ve Besic milisleri tarafından, daha önceki gösterilerde polisin açtığı ateş sonucu hayatını kaybedenlerin defnedildiği mezarlığı kuşattığı görülüyor.

Videolarda aralarında kadınların da bulunduğu protestoculara göz yaşartıcı gaz bombaları atıldığı da görülüyor.

Hengaw İnsan Hakları Örgütü; Devrim Muhafızları ve diğer güvenlik güçlerinin protestoculara ateş açmasının ardından ilçede en az sekiz kişinin yaralandığını duyurdu.

Rûdaw'ın elde ettiği bir videoda ise; ilçe merkezindeki gösterilerde onlarca protestocunun "Hamaney'e ölüm" sloganları attığı duyuluyor.

Ne olmuştu?

Jina Emini, 13 Eylül'de 2022'de Tahran'da ahlak polisi tarafından başörtüsünü İslami kurallara uygun şekilde takmadığı iddiasıyla gözaltına alınmıştı. Emini gözaltında tutulduğu polis merkezinde bayılmış ve hastaneye kaldırılmıştı. Jina Emini hastanede 3 gün komada kaldıktan sonra hayatını kaybetmişti.

Jina'nın babası Emjad Emini, Rûdaw'a yaptığı açıklamada, Jina ile birlikte gözaltına alınan kişilerin polislerin Jina’nın kafasına vurduğunu kendisine söylediğini aktarmıştı. /Rudaw

Ülke çapında protestolar ilk olarak 16 Eylül'de patlak verdi. İran, Kürt partilerini, Jina Emini’nin polis tarafından darp edilerek öldürülmesinin ardından başlayan protesto gösterilerini kışkırtmakla suçluyor.

ABD merkezli İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı’na göre, Jina (Mahsa) Emini'nin 16 Eylül'de Tahran'da ahlak polisi tarafından öldürülmesinin ateşlediği protestonun başlangıcından bu yana, güvenlik güçleri tarafından 69'u çocuk olmak üzere en az 508 protestocu öldürüldü.