İran, "Referandum Irak’ın bölünmesinin başlangıcı olur”

İran, "Referandum Irak’ın bölünmesinin başlangıcı olur”

Ali Ekber Velayeti, 25 Eylül’de yapılması öngörülen bağımsızlık referandumu için "Bu Irak’ın bölünmesinin başlangıcı olur. İran olarak Irak’ın toprak bütünlüğünü destekliyoruz ve referanduma karşıyız" diye konuştu.

Iran Islam Cumhuriyeti’nin dini Lideri Hamaney’in başdanışmanı Ali Ekber Velayeti, İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri’nin Türkiye ziyaretinin tarihi bir ziyaret olduğunu söyledi. Velayeti basın toplantısında gazetecilerin sorusu üzerine Muhammed Bakıri’nin Türkiye temaslarını değerlendirirken, "Bu ziyaret için Türkiye’nin gösterdiği alâka ve Ankara’da yapılan görüşmelerin türü bakımından, belirleyici bir ziyaret oldu" dedi.

Muhammed Bakıri’nin Ayetullah Hamaney’den sonra ülkenin en üst düzey yetkilisi olduğuna dikkat çeken Velayeti, bu düzeyde bir ziyaretin Iran İslam Devrimi’nden sonra ilk kez gerçekleştiğini söyledi. İran ve Türkiye’nin iki kadim komşu olarak bölgesel ilişkiler konusunda çok ortak yönlerinin bulunduğunu kaydeden Velayeti, ilişkilerin gelecekte daha fazla gelişmesini istedi.