İran, Sünni Kürt komutanı deniz kuvvetleri komutanı olarak atadı

İran’da dini dider Ali Hamaney’in kararı ile donanmaya Sineli Sünni bir Kürt olan Amiral Şehram İrani atandı.

İran, Sünni Kürt komutanı deniz kuvvetleri komutanı olarak atadı

İran resmi haber ajansı IRNA, Hamaney'in 2017'den beri görevde olan Amiral Hüseyin Hanzadi'nin yerine Amiral Şehram İrani'yi, İran donanmasının yeni komutanı olarak atadığını bildirdi.

Hamaney, yayınlanan kararnamede, eski komutan Hanzadi'nin çabalarına övgüde bulunurken Amiral İrani’den de donanmayı geliştirmesini, genel yetenek ve hazırlıklar seviyesini yükseltmesini istedi.

1967 Rojhılat Sine doğumlu Şehram İrani, 1995 yılında Deniz Kuvvetleri Akademisine alındı.

İran Parlamentosu’ndaki Sünni vekiller Şehram İrani’nin Deniz Kuvvetleri Komutanlığına atanması kararından ötürü Hamaney’e teşekkür açıklaması yaptı.

Açıklamada, İrani’nin atanmasının ülkede kabiliyetli Sünni şahsiyetlerin sorumluluk almasının önünün açılması adına önemli bir adım olduğu vurgulandı.

Yeni komutan İrani’nin özgeçmişinde, Hürmüz Boğazı açıklarındaki Bandar Abbas'ta 1. deniz bölgesinin komutanlığı görevi bulunuyor.

Devrim Muhafızları'na yakın Tasnim ajansı İrani’nin, 2012 yılında savaş gemilerinin Süveyş Kanalı'ndan geçişinden sorumlu olduğunu ve birkaç deniz kurtarma operasyonuna öncülük ettiğini belirtti.

İran’da deniz görevleri “ordu” ile paralel kuvvetler olan “Devrim Muhafızları” arasında paylaşılıyor. Ordu, Umman denizi ve uluslararası sulardaki operasyonlardan öncelikli olarak sorumlu iken Devrim Muhafızları, Basra Körfezi’ndeki bir İran deniz kuvvetini yönetiyor.