İran yarışmada başörtüsü takmayan sporcuyu kınadı

Jina Emini'nin ölümünün yol açtığı protestolar sürerken, İran Spor Bakanlığı, Türkiye'deki paten yarışmasına başörtüsü takmadan katıldığı için sporcu Nilüfer Merdani’yi kınadı.

İran yarışmada başörtüsü takmayan sporcuyu kınadı

İran İslam Cumhuriyeti, Jina Emini'nin kadınlara yönelik katı kıyafet kurallarını çiğnediği iddiasıyla ahlak polisi tarafından gözaltına alınırken darp edilerek öldürülmesi nedeniyle yaklaşık iki aydır süren protestolarla sarsılıyor.

Yerel İran basınının bildirdiğine göre, on yılı askın bir süredir İran'ın ulusal sürat pateni takımında yer alan Nilüfer Merdani, Pazar günü İstanbul'da başörtüsü takmadan ve üzerinde "İran" yazan siyah bir kıyafetle katıldığı sürat pateni yarışmasında ödül aldı.

Fars Haber Ajansı tarafından aktarılan habere göre Spor Bakanlığı, “Merdani Türkiye'deki yarışmaya izinsiz katıldı. Sporcu bakanlık tarafından onaylanan kıyafeti giymedi ve geçen aydan beri milli takıma alınmadı” açıklamasında bulundu.

Bakanlık, Merdani'nin İran milli takımının katılmadığı bir etkinlik olan yarışmada “Kişisel” olarak yer aldığını söyledi.

İranlı sporcular, yurtdışındaki organizasyonlarda da başörtüsü ile yarışmak zorunda.

Ekim ayında İranlı Elnaz Rekabi, Seul'de başına sadece bandana takarak kaya tırmanışı yarışmasına katılmıştı. Ancak İran'a dönüşünde özür dilemiş ve başörtüsünün kazara düştüğünü söylemişti.