İran'da Kürtler kime oy verdi?

İran'da Kürtler kime oy verdi?

Doğu Kürdistan'da Kürtler, İran Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Kürt siyasi partilerinin boykot çağrısına yanıt vermezken, çoğunluk reformistlerin adayı Hasan Ruhani'ye oy verdi.

Doğu Kürdistan'ın Luristan, İlam, Kırmaşan, Sine ve Urmiye illerinin tamamında 4 milyon 544 bin 785 kişi oy kullandı. Kürt kentlerinde seçime katılım oranı yüzde 66.41 olarak gerçekleşti.

2 milyon 841 bin 657 kişi Hasan Ruhani'ye oy verirken, bir milyon 403 bin 35 kişi ise tercihini muhafazakarların adayı İbrahim Reisi'den yana kullandı.

“Boykot çağrısı gerçekçi değildi”

Kürt partileri seçimler boykot etme etme çağrısında bulunmuştu.

Doğu Kürdistan partilerinden Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Sözcüsü Aso Hasanzade, halkın seçim sandıklarına gitmesinin normal olduğunu belirterek, “Halkın seçimleri boykot edeceğini beklememiz gerçekçi değildi. Halk içinde bulunduğu şartlara göre karar veriyor” dedi.

Kürt bir aktivist ise, insanların reformistlere değil Ruhani'nin şahsına oy verdiğini ifade ederek, “Ruhani'nin siyasi bakış açısı ile Kürt siyasi partileri arasında ortak noktalar bulmak mümkün. Bu yüzden Kürtler arasında katılım da yüksekti” diye belirtti.

İsminin açıklanmasını istemeyen Kürt aktivist, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Seçim sonuçları hiçbir şeyi değiştirmez. Kürtlere yüksek idari makamlar verilmeyecek. Yarsan Kürtlerinin hakları resmi olarak tanınmayacak. Kürtler Urmiye'de yine gözardı edilecek. Hükümetin Doğu Kürdistan için ekonomi kalkınma planı olmayacak ve sorunlar daha da derinleşecek.”

Ruhani oylarını artırdı

Kürt illerinde Hasan Ruhani'nin oylarının önceki seçimlere göre arttığı gözlemlendi.

Bir milyon 433 bin 609 seçmenin olduğu Luristan Vilayeti’nde seçime katılım yüzde 58 oranında gerçekleşti. Urmiye'de Ruhani oyların yüzde 55'ini aldı. Önceki seçimde yüzde 47.43 almıştı.

Ruhani, yüzde 77.37 ile katılım oranın en yüksek olduğu İlam’da da oyların yüzde 55'ini aldı. Önceki seçimde bu oran yaklaşık yüzde 55’ti.

Katılım oranının yüzde 71 oranında olduğu Kırmaşan ilinde Ruhani, oyların yüzde 68.15'ini aldı. Önceki seçimlerde oyların yüzde 62.43'ünü almıştı.

Sine’de katılım oranı yüzde 59 iken, oyların yüzde 73'ü Ruhani'ye gitti. Reformist aday önceki seçimlerde oyların yüzde 70’ini  almıştı.

Urmiye, Ruhani'nin oylarının artmadığı tek Kürt ili. Katılım oranının 68 olduğu Urmiye'de Ruhani, önceki seçimlerde aldığı oy oranını koruyarak yüzde 64 aldı.

Hasan Ruhani, İran genelinde oyların yüzde 57'sini alarak yeniden cumhurbaşkanı seçildi.