İran'da Newroz kutlamalarına katılan 23 Kürt tutuklandı!

Bir insan hakları gözlemcisinin bildirdiğine göre, Mart ayı boyunca İran'da onlarca Kürt sivil ve aktivist gözaltına alındı. Bu kişilerin çoğu Newroz kutlamalarına katıldıkları için tutuklandı.

İran'da Newroz kutlamalarına katılan 23 Kürt tutuklandı!

Paris merkezli Kürdistan İnsan Hakları Ağı (KHRN), Rojhılat’taki insan hakları ihlalleriyle ilgili aylık raporunda, Mart ayında en az 28 kişinin gözaltına alındığını ve bunlardan 23'ünün Newroz kutlamalarına katıldıkları için tutuklandığını duyurdu.

Rapora göre tutuklanan kişiler, Newroz yaklaşırken İran istihbarat kurumları tarafından yasaklanan Kürtçe sembolleri kullandıkları, şarkılar söyledikleri ve bunların yanı sıra geleneksel Kürt halk oyunu olan “halparke” oynadıkları gerekçesiyle tutuklandı.

Yine son bir ayda en az 19 Kürt, 3 aydan ölüm cezasına kadar değişen hapis cezalarına çarptırıldı. Kürt siyasi tutuklular Firouz Mousalou ve Hatem Özdemir, 32 aydan fazla tutuklu kaldıktan sonra Mart ayında ölüm cezasına çarptırıldı.

Raporda ayrıca Mart ayında çeşitli kazalar sonucu ya da İran sınır güçlerinin açtığı ateş sonucu da iki kolber hayatını kaybetti ve en az 18 kolber yaralandı.

Hayatını kaybeden Rustem Khezri sınır güçleri tarafından vuruldu, Muhammed Omidvar ise dondurucu soğuklar nedeniye sınırda yaşamını yitirdi.

“Kolber”, Kürdistan Bölgesi-Rojhılat sınırı ve bazen de İran-Türkiye sınırı boyunca vergilendirilmemiş malları taşıyan kişileri tanımlamak için kullanılan Kürtçe bir isim.

Kolberler İran sınır muhafızları tarafından sürekli hedef alınıyor, bazen de doğal afetlerin kurbanı oluyor. Birçoğu, özellikle İran'ın çeşitli haklardan mahrum bıraktığı Kürt kentlerinde, yoksulluk ve alternatif istihdam eksikliği nedeniyle bu mesleğe itiliyor. /Rudaw