İran’da PKK’ye yönelik askeri yığınak iddiası

İran’da PKK’ye yönelik askeri yığınak iddiası

İran, asayişin bozulması endişesiyle başta Doğu Kürdistan kentlerinde olmak üzere bazı bölgelerde asker ve polis sayısını artırdı.

İran’da bu yıl içinde IŞİD örgütü ve muhalif güçlerle ilgili “operasyon ve çökertme” haberleri sayısının önceki yıllarda benzerinin görülmediğini söylemek mümkün. Sıkı denetimler daha çok Sünni nüfusun hakim olduğu Doğu Kürdistan ile İran’ın Belucistan bölgesinde yoğunlaşıyor. Siyasi hareketlerin dışında bu iki bölgede Kürt ve Beluci halkları için silahlı mücadele yürüten gruplar da bulunuyor.

İran İslam Cumhuriyeti bu iki bölgeyi “tehlikeli” olarak görüyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ruhani lider Ali Hamaney bu bölgelerle ilgili etnik çatışma uyarısında bulunmuştu. Bu yüzden İslam Cumhuriyeti söz konusu bölgeler konusunda hassas.

Yığınağın Nedeni PKK mi?

Doğu Kürdistan’dan Rûdaw’a konuşan bir güvenlik kaynağı, “Yaptığımız araştırmalara göre bu tür haberlerin çoğu asılsız. O kadar silah, mühimmat bulunuyor, gruplar yakalanıyor ama sahip çıkan yok. Bunlardan birkaçı Doğu Kürdistan’da PKK’yle yaşandı” dedi.

Kaynağa göre PKK’yle ilgili bu durumun nedeni, Rojava ve Suriye’de PKK’nin ABD’yle yakınlaşmasını engellemek için baskı uygulamak.

Daha önce İran’a yakın duran PYD, daha sonra ABD’ye yakınlaştı. Bu da İran’ın, Irak, Suriye ve Lübnan’a kadar uzanan “Şii Hilali” planını etkiliyor.

Kaynak, “İran bu tür olayların önüne geçebilmek için PKK’ye baskı uyguluyor. Bu yıl Pasdaran Ordusu ile PKK arasında birkaç kez çatışma yaşandı. PKK konuyla ilgili hiçbir açıklama yapmazken İran güvenlik güçleri bu grupları ABD’ye bağlı terör grupları olarak tanımladı. Çatışmalarda iki taraftan da ölen ve yaralananlar oldu” dedi.

Bu tür haberlerin devlet tarafından halka dönük psikolojik savaş amaçlı servis edildiği belirtiliyor. İran bu şekilde, her hareketliliği kontrol edebildiğini göstermeye çalışıyor.