İran’da son 1 haftada 32 kişi idam edildi

İran İnsan Hakları Örgütü, ülkede son bir haftada 32 kişinin idam edildiğini açıkladı. İdam edilen 32 kişinin arasında "eşlerini öldürdükleri" için yargılanan ve 27 Temmuz'da idam edilen üç kadın da vardı.

İran’da son 1 haftada 32 kişi idam edildi

BBC'nin haberine göre, çocuk yaşta zorla evlendirilen bir kadın da eşini öldürdüğü için idam edilen kadınların arasındaydı.

Hak örgütü, konuyla ilgili olarak 27 Temmuz'da yaptığı açıklamada, 15 yaşında zorla evlendirilen Soheila Abadi'nin idam cezasının hapishanede infaz edildiğini, Abadi'nin on yıl önce evlendiği eşini öldürdüğü gerekçesiyle bu cezaya çarptırıldığını kaydetti. Abadi'ye idam cezası veren mahkeme, cinayetin "aile içi anlaşmazlıklar" sebebiyle işlendiğine hükmetti.

Örgütün açıklamasına göre, Soheila Abadi ile aynı gün idam edilen diğer iki kadın da eşlerini öldürdükleri gerekçesiyle yargılanıyordu.

BBC'nin hak örgütlerine dayandırdığı haberine göre, İran idam cezasının olduğu diğer ülkelerden daha fazla kadını idam ediyor. Bu kadınların çoğunun eşlerini öldürdükleri için idam cezasına çarptırıldıkları düşünülüyor. Fakat aktivistler "pek çok davanın erkek şiddeti içerdiğini, fakat İran mahkemelerinin bunu sıklıkla dikkate almadığını" söylüyor.

İranlı yetkililer idam cezasının infaz edildiği her vakayı resmi olarak açıklamadığı için net infaz sayıları da bilinmiyor. Nisan 2022'de iki hak örgütünün açıkladığı bir rapora göre, son bir yılda infaz edildiğine inanılan idam cezalarının yalnızca 16,5'i resmi makamlarca açıklanmıştı.