İran'da tutuklu Kürt kadına ağır işkenceler

İran'da rejim karşıtı propaganda yaptığı ve Kürt partisine üye olduğu gerekçesiyle tutuklanan Efsane Bayezidi isimli bir Kürt kadını, cezaevinde ve gözaltında maruz kaldığı korkunç işkenceleri dini lider Ali Hamaney'e yazdığı mektupta anlattı.

İran'da tutuklu Kürt kadına ağır işkenceler

Kirman Cezaevi'ne sürgüne gönderilen siyasi tutuklu Efsane Bayezidi isimli Kürt aktivist kadın, İran'ın dini lideri Ali Hamaney'e mektup gönderdi.
İran'da muhalif iranpressnews.com adlı haber sitesinde yer alan mektupta genç kadının gözaltında ve cezaevinde maruz kaldığı korkunç işkencelere yer verildi.
TEHDİT, TACİZ, HAKARET…
"Ben Kürdistanlı Efsane isimli genç bir kızım, başıma gelen işkence, tehdit, zindan ve uzaklaştırma gibi kötü muamelelerden korkmadım ama bunları anlatma hakkım var” diyen Efsane Bayezidi, mektubunda şunları dile getirdi:
"Ben her gece memurların fahişe diyerek tekmelediği Kürdistanlı bir kızım. 90 gün Urmiye istihbaratında gördüğüm en şiddetli işkencelere tahammül ettim. Bokan ve Urmiye istihbarat memurları bana yoğun işkencede bulundu. Küçük düşürücü hareketlerde, tehdit ve tacizde bulundular.”
AĞABEYİ DE İŞKENCE DE ÖLDÜRÜLDÜ
Ağabeyi Çiko Rehimi'nin, Kürdistan Demokrat Partisi üyesi olduğunu ve onun da gözaltında maruz kaldığı ağır işkenceler nedeniyle hayatını kaybettiğini anlatan Efsane Bayezidi "Ben onun Allah'ın rahmetine kavuştuğu mekânda işkencelere maruz kaldım. Suçumuz aynıydı” dedi.
TEK SUÇUM KÜRT OLMAK
Efsane Bayezidi, mektubunda şunları dile getirdi: "Ben 38 yıldır İran İslam Cumhuriyeti bataklığında yaşayan bir Kürdüm. Urmiye İttilaatında gördüğüm uzun işkencelerden ötürü vücudumda mor ve siyahlıklar oluştu. Bir ayağım sakat oldu. 15 gün gözaltındaki işkencelerin etkisinden kurtulmak için tıbbi tedavi gördüm. Ben Kürt olduğum için düşmanca davrandılar. Hiçbir suç isnat etmeseler bile yine düşmanlık yaptılar.”
4 YIL HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILMIŞ
iranpressnews.com'un haberine göre gözaltına alınırken ve gözaltına alındıktan sonra ağır işkencelere maruz kalan Doğu Kürdistan'ın Bokan kenti nüfusuna kayıtlı üniversite öğrencisi ve aktivist Efsane Bayezidi, geçtiğimiz yıl "İran İslam Cumhuriyeti karşıtı propaganda” ve bir Kürt partisine yardım ettiği iddiasıyla Mahabad Devrim Mahkemesi tarafından 4 yıl hapis cezasına çaptırılmış, ardından da uzaklaştırma cezası alarak Kirman Cezaevine sürgün edilmişti.