İran’da tutuklu Kürtler için #KurdistanEyes kampanyası başlatılıyor

Rojhilat Kürdistanı’ndan 28 sanatçı ve aydın, İran devletinin Kürt aktivistlere yönelik bir süredir devam ettirdiği tutuklama furyasına karşı kamuoyunda duyarlılık oluşturmak amacıyla bugün (Pazar günü) Amed saatiyle 7.30’dan itibaren #KurdistanEyes adıyla hashtag başlatıyor.

İran’da tutuklu Kürtler için #KurdistanEyes kampanyası başlatılıyor

İran devleti, Rojhilat Kürdistanı’nda Kürtlere dönük yılın başından beri başlattığı toplu gözaltı dalgasında bir ay içerisinde aralarında Bokan Kültür ve Eğitim Enstitüsü başkanı yazar Mostafa Ilkhanizadeh’in yanısıra çok sayıda kadının da bulunduğu 100 Kürt’ü tutukladı.

Son yıllarda gözaltına alınanların çoğunun işkence sonucu katletmesi dolayısıyla endişeli olan Rojhilatlı 28 sanatçı ve aydın, #KurdistanEyes hashtag’iyle yarın sabahtan itibaren başlatacağı kampanyayla dünya kamuoyunun dikkatini, Kürtler üzerinde yürütülen zulme çekmek istiyor.

İran devleti, son günlerce ise çeşitli kentlerde (Bokan, Mahabad, Merîvan, Kirmanşa) onlarca sivil kuruluş, öğrenci, ekolojisti herhangi bir gerekçe almadan tutukluyor. Gözaltına aldığı insanlar hakkında ailelerine haber vermiyor. Çocuklarının akıbetini soranlar ise tehdit edip sindiriyor. Son yıllarda güvenlik güçleri ve İran istihbarat servisleri tarafından gözaltına alınanlardan onlarca kişi sorgulamalarda uygulanan işkenceler sonucu yaşamını yitirdi.

/Yeni Özgür Politika