"İran'daki gösterilerde 55 Kürt güvenlik güçlerince öldürüldü"

İran ve Doğu Kürdistan’da geçtiğimiz yıl çok sayıda insanın hayatını kaybettiği benzin pahalılığı ve hükümet karşıtı gösterilerde 55 Kürt vatandaşın yaşamını yitirdiği bildirildi.

"İran'daki gösterilerde 55 Kürt güvenlik güçlerince öldürüldü"

İnsan Hakları Örgütü (Hengaw) yayımladığı raporda, geçtiğimiz yıl Kasım ayında başlayan benzin yapılan zam ve pahalılığı protesto gösterilerinde onlarca Kürt vatandaşının yaptığını bildirdi.

Hengaw gösterilerin yıldönümünde yayımladığı raporda gösterilerde İran güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu 55 Kürt vatandaşın hayatını kaybettiğini kaydetti.

3 günlük gösterilerde Doğu Kürdistan’ın  Kirmanşan, Ciwanro, Merîwan ve Sine kentlerinde göstericlere doğrudan açılan ateş sonucu  55 Kürt eylemci hayatını kaybetti. Rapora göre hayatını kaybedenlerden 13’ünün kimlik bilgileri henğz netleşmedi.  Gösterilerde 35 kişiyle en çok öldürülen  vilayet Kirmanşan oldu.

Hengaw Tahran, Kerec ve İslamşehir gibi İran kentlerindeki gösterilere katılan 8 Kürt vatandaşın yaşamını yitirdiğini bildirdi. Ölenlerden 5’i Kirmanşan nüfusuna kayıtlıydı.

Rapora göre, 5 Kürt vatandaş ise gösterilerde gözaltına alınarak işkence sonucu katledildi. Katledilen Kürtlerin 4’ü yine Kirmanşan nüfusuna kayıtlıydı.

Gösterilerden bir ay sonra düzenlenen ev baskınlarında 2 bin kişi gözaltına alındı, gözaltına alınan 300 kişinin ise henüz kimlik bilgileri bilinmiyor.

Gözaltına alınan Kürt göstericilerden 16’sı mahkemeye çıkarıldı. Mahkeme toplamda 58 yıl hapis cezası ve 30 kmpçı cezasına çarptırıldı.