İran’ın Bağdat Büyükelçisi: Şengal meselesi Türkiye’yi ilgilendirmiyor

İran'ın Bağdat Büyükelçisi İrec Mescidi, Rûdaw'a verdiği röportajda Irak’ta diplomatik temsilciliklere karşı yapılan saldırılara karşı olduklarını söyledi.

İran’ın Bağdat Büyükelçisi: Şengal meselesi Türkiye’yi ilgilendirmiyor

Herhangi bir bölge ülkesinde güvenliğin sağlanması için NATO, ABD veya başka bir ittifaktan bir yabancı gücün varlığına ihtiyaç duymadıklarını ifade eden Mescidi, bölge ülkelerinin kendi aralarında bu sorunu çözebileceklerini, İran’ın vizyonu ve bakış açısının bu olduğunu belirtti.

Erbil ile Bağdat arasındaki Şengal anlaşması konusunda önemli olanın şengal halkının çıkarları olduğuu ifade eden İranlı Büyükelçi, Türk yetkililerin gerekirse Şengal’e operasyon yapacağı yönündeki açıklamaları hakkında ise, “Şengal’in Türkiye ile hiçbir ilişkisi yoktur ve bu bağlamda tehdit etme veya karar verme hakkı yoktur” yorumunda bulundu.

"Türk Silahlı Kuvvetleri de Irak topraklarına karşı tehdit unsuru olmamalı ve işgal etmemelidir" diyen Mescidi, Türkiye'nin uluslararası sınırlara çekilmesi gerektiğini söyledi. 

Erbil’e yönelik roket saldırıları hakkında bir soruya yanıt veren İrec Mescidi: “İran İslam Cumhuriyeti Erbil veya Kürdistan Bölgesi'ne karşı tehdit unsuru olmadığı gibi İran’dan yana herhangi bir saldırı da söz konusu değildir” ifadelerini kullandı.

Erbil ile Tahran arasında herhangi bir soğukluk olmadığına değinen Mescidi, Kürdistan Bölgesi ile ekonomik, siyasi ve kültürel alanlarda çok iyi ilişkiler içerisinde olduklarını vurguladı.

İranlı Büyükelçi, Kürdistan Bölgesi hükumeti tarafından rahatsızlıkla karşılanan film konusunda üzüntülerini dile getirerek, “Bunlar İran İslam Cumhuriyeti’nin resmi görüşünü yansıtmıyor. Bu tür eylemler ilişkilerimizi zayıflatamaz” dedi.

İran'ın Bağdat Büyükelçisi İrec Mescidi ile yapılan röportajın tam metni.