İran'ın 'Bağımsızlık Referandumunu' engelleme planı: PKK

İran, Suriye, Haşdi Şabi ile PKK'nin önde gelen yöneticilerinin katılımıyla Suriye'de Kerkük'te Kurdistan Bayrağı ve Bağımsızlık referandumu gündemli bir toplantının gerçekleştirildiği öğrenildi.

İran'ın 'Bağımsızlık Referandumunu' engelleme planı: PKK

Kerkük'te Newroz öncesinde hükümet binalarına Kurdistan bayrağının asılmasının ardından Kerkük İl Meclisi'nin Kurdistan Bölgesi'nin bağımsızlık referandumuna katılma kararını almasının yankıları sürerken, Suriye'de gerçekleşen bir toplantı gündeme bomba gibi düştü.

Askeri ve istihbarat kaynaklarından edinilen bilgilere göre geçtiğimiz hafta içinde Suriye'de İran'lı askeri yetkililer, PKK'nin üst düzey yöneticileri, Suriye İstihbaratı ve Haşdi Şabi'nin önemli yöneticilerinin katıldığı gizli ortak bir toplantı gerçekleştirildi.

Ana gündemini, Kerkük'te Kurdistan Bayrağı'nın göndere çekilmesi ile Kurdistan'ın bağımsızlık referandumunun oluşturduğu toplantıyı İran Kudüs Ordusu komutanı Kasım Süleymani'nin yönettiği öğrenildi.

Kurdistan Bölgesi'nde kaos yaratmak için PKK görevlendirildi

Kurdistan Bölgesi'nin aldığı bağımsızlık referandum kararının geri çekilmesi için baskı ve kaos ortamı yaratmanın ana amaç olarak tartışıldığı toplantıda bunun için yapılması öngörülen program üzerinde görüşmeler gerçekleştirildi.

Haşdi Şabi güçlerinin bu amaçla görevlendirilmesi ve Kurdistan Bölgesi'ne saldırması halinde başta ABD olmak üzere uluslararası toplumun hava saldırılarıyla bunu engelleyeceğinin öne sürüldüğü toplantıda, bu ortamı yaratmak için PKK'nin görevlendirilmesi kararlaştırıldı.

Bu çerçevede Süleymaniye alanına özel görevlilerin gönderilerek orada kargaşa çıkarılması, yine Zaho, Duhok ve Amediye çevresinde PKK'nin halk içinde toplantılar yaparak halkı dağa çağırma ve alana mayınlar döşemesi kararları alındı.

Toplantıda PKK'nin Kurdistan Bölgesi'ndeki işbirlikçilerini de aktif bir şekilde kullanarak, Kurdistan Demokrat Parti (KDP) ile lideri Mesud Barzani aleyhinde yoğun bir kara-propaganda geliştirmesi, Türkiye ile işbirliği içerisinde bulunduğu, hain olduğu ve Kürtlere zarar verdiği şeklinde gerçek dışı söylemlerle halkın galeyana getirilmesi konusunda mutabık kalındı.

Toplantıda alınan en önemli kararın, PKK'nin bu dönemde bütün enerjisini ve gücünü KDP'yi durdurmaya ayırması ve gerekirse savaş seçeneğini dahi tereddütsüz bir şekilde uygulaması olduğu öğrenildi.

PKK'ye para, silah ve mühimmat yardımı yapılacak

İran, Irak ve Suriye tarafından PKK'ye silah, mühimmat ve para yardımı yapılacağı taahhüdünün yapıldığı toplantıda, PKK'nin KDP ile olası bir savaşta Kürt kamuoyunda masum görülmesini sağlamak için KDP'nin PKK'ye saldırmak istediği şeklinde propaganda yapılması ve bunun için tüm medyanın aktif bir şekilde kullanılmasının kararlaştırıldı.

Toplantıda bu amacın gerçekleştirilmesine yönelik topyekün bir planlanmanın gerçekleştirildiği, yönetim kademesinde İran, Suriye ve Haşdi Şabi'nin olduğu programda PKK'ye ise maşa rolü verildiği öğrenildi.

İran adına toplantıya katılan Kasım Süleymani'nin toplantının ardından Şengal alanına geldiği ve burada görüşmeler gerçekleştirdiği bilgisine ulaşıldı.

Kurdistan Bölgesi'nin bilhassa Newroz sonrasında başlattığı hızlandırılmış Referandum hazırlıkları ile Kerkük'teki tüm hükümet kurumlarına Kurdistan Bayrağı'nın asılmasının ABD'nin onayı olmadan gerçekleşemeyeceğini bilen Tahran, Şam, Ankara ve Bağdat'da büyük bir şaşkınlık yaşanıyor.

Ankara, iyi ilişkiler içinde olduğu Kurdistan Bölgesi Yönetimi'ne Kerkük'te Kurdistan Bayrağı'nın göndere çekilmesini hiç bir şekilde kabul etmeyeceğini dile getirirken, asıl büyük korkuyu yaşayan İran ise PKK ve Haşdi Şabi kozlarını kullanarak Kurdistan Bölgesi'ni savaşa çekmek suretiyle bu girişimleri engellemeyi tercih etti.

ABD'nin Kurdistan Bölgesi'nde kalıcı olarak önemli işleri gerçekleştirmeye hazırlandığı, Kurdistan'a yerleştiği, devletleşmesi için her türlü desteği sunacağı bir dönemde PKK'nin Kürt halkının kazanımlarına saldırmak amacıyla böylesine kirli bir ittifakta yer alması son derece manidardır.