İran'ın paramiliter Kudüs Gücü Komutanı, Irak Savunma Bakanlığına danışmanlık yapıyor

İran'ın paramiliter Kudüs Gücü Komutanı, Irak Savunma Bakanlığına danışmanlık yapıyor

Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, İran Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin Irak Savunma Bakanlığına danışmanlık yaptığını söyledi.


Irak’ın başkenti Bağdat’ta basına açıklamalarda bulunan Fuat Masum, İran’ın Irak’ın iç işlerine müdahalesi ve İran’ın askeri gücünün DAİŞ’e karşı operasyonlarda yer almasına yönelik soruya, “İran hiçbir şekilde Irak’ın iç işlerine müdahale etmiyor. İran Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani de Fransa ve ABD’li danışmanlar gibi Irak Savunma Bakanlığına danışmanlık yapıyor” şeklinde cevap verdi.
Ayrıca Masum, Musul’u kontrol etme operasyonun bitmesinin ardından Türkiye’den Irak’taki askeri gücünü çekmesini isteyeceklerini söyledi.

'İran Kudüs Gücü' nedir?

Şah'ın devrilmesinden sonra 1979 yılında kurulan, İran devrim muhafızlarına bağlı paramiliter özel bir birlik olup, emirlerini doğrudan Ayetullah Hamaney'den alır. İran'ın gizli ve açık yurtdışı ve denizaşırı operasyonlarının bu örgüt tarafından idare ettiği düşünülmekle beraber, İran'ı yakından çalışanların dahi yeterince bilgi sahibi olmadığı belirtiliyor. Ayrıca rejim muhaliflerine suikast düzenledikleri de iddia ediliyor.

Kudüs Gücü’nün komutanı olan Korgeneral Kasım Süleymani, 1980’den beri İran’da üst düzey olup 1998’de Ahmet Vahidi’den sonra Kudüs Gücü komutanlığına atandı. Washington Post gazetesi tarafından İran’ın dış politikasına yön veren kişi olarak nitelendiriliyor. Kasım Süleymani komutasındaki Kudüs Gücü’nün Gazze’deki savaşçıları eğittiği iddia ediliyor.