İran’la ABD arasındaki gerilim artıyor: “Savaş bahanesi arıyorlar”

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, kendilerine genel istihbarata göre ABD’nin savaş için bahane peşinde olduğunu ileri sürdü.

İran’la ABD arasındaki gerilim artıyor: “Savaş bahanesi arıyorlar”

ABD’nin, muhtemel bir İran tehdidine karşı 2 "B-52H" tipi nükleer kapasiteli bombardıman uçağını Ortadoğu'ya gönderdiğini açıklamasının ardından bir açıklama yapan Muhammed Cevad Zarif, bu duruma tepki gösterdi.

Cevad Zarif, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Başkan Trump ve yandaşları ABD’deki koronavirüsü salgınıyla mücadele etmek yerine, B52’leri uçurmak ve donanmalarını bölgemize göndermek için milyarlarca dolar harcıyor. Irak’tan alınan istihbarat, savaş için bahane uydurma hazırlığı içinde olduklarını gösteriyor’’ dedi.

Mesajında Trump’ın Twitter hesabını da etiketleyen Zarif, ‘’İran savaş arayışı içinde değil; fakat halkını, güvenliğini ve hayati menfaatini açıkça ve doğrudan koruyacaktır” ifadesini kullandı.

Gerilim karşılıklı adımlarla tırmanıyor

İran Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin 3 Ocak’ta Bağdat Havaalanı yakınlarında öldürüldüğü ABD’nin drone saldırısının yıldönümü yaklaşırken İranlı yetkililerden “intikam” açıklamaları gelmişti.

ABD Başkanı Donald Trump 24 Aralık’ta yaptığı açıklamada, Irak’taki ABD askeri ya da diplomatik personeline yönelik olası bir saldırı nedeniyle karşı İran’ı uyarmıştı.

Öte yandan ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığınca (CENTCOM) yapılan açıklamada, "5. Bombardıman Filosunun ana üssü Minor Hava Üssünden B-52H Stratofortress mürettebatı, ABD'nin bölge güvenliğine olan bağlılığını ortaya koymak ve kısa sürede devasa bir savaş gücünü hızlıca konuşlandırma kabiliyetini göstermek üzere bugün, Orta Doğu'da bulundu" ifadesi kullanıldı.

ABD'nin bölge güvenliğini yakından izlemeye devam ettiğine işaret edilen açıklamada, şu cümleye de yer verildi:

"İki uçaklık konuşlandırma, aynı zamanda Amerikalılara ve Amerikan menfaatlerine zarar verme niyetinde olan herkese açık bir 'caydırma' mesajı göndermektedir."

Açıklamada görüşlerine yer verilen CENTCOM Komutanı Orgeneral Kenneth F. McKenzie de üstü kapalı İran'ı işaret ederek şunları kaydetti:

"ABD herhangi bir muhtemel düşmanı caydırmak, Amerikalılara ve menfaatlerimize yönelik olabilecek herhangi bir saldırıya yanıt vermeye hazır olduğumuzu açıkça ortaya koymak için CENTCOM'un sorumluluk bölgesine harbe hazır kuvvetleri bölgeye sevk etmeye devam ediyor.Savaş peşinde değiliz ancak hiç kimse, bizim kuvvetlerimizi korumak ve herhangi bir saldırıya güçlü bir yanıt vermek konusundaki kabiliyetimizi azımsamasın."