İranlı askeri yetkili: Gözaltına alınanların çoğunun ortalama yaşı 15

İran Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutan Yardımcısı Ali Fedevi, ülkede 20 gündür devam eden protestolarda gözaltına alınanlara ilişkin açıklamalarda bulundu.

İranlı askeri yetkili: Gözaltına alınanların çoğunun ortalama yaşı 15

İranlı askeri yetkili Ali Fedevi, Jina Emini'nin ölümü sonrasında düzenlenen protestolarda gözaltına alınanların çoğunun ortalama yaşının 15 olduğunu açıkladı.

K24'ün İran resmi Haber Ajansı'na dayandırdığı haberinde; Fedevi, "Son isyan hareketinde gözaltına alınan kişilerin çoğunun ortalama yaşı 15. Bunlar eğitim, marifet ve irşattan gafil kalmış, sosyal medyanın kurbanı olmuş ve düşmanlar için kolay lokma haline gelmiş kişilerdir" iddiasında bulundu.
 
Sosyal medyadan etkilenen gençlerin "düşman tarafından kullanıldığını" ileri süren Fedevi, "Gözaltına alınan çocuk ve gençlerin bazıları itiraflarında, sokak isyanını bilgisayar oyunlarıyla simüle etmek gibi yaygın anahtar kelimeleri kullanıyorlar" diye konuştu.
 
İran'da okulların açılmasıyla üniversitelerin yanı sıra ortaokul ve lise öğrencilerinin de ülkede devam eden protestolara katıldığı görülüyor.
 
Rojhilat ve İran'da gösteriler
 
Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" tarafından gözaltına alındıktan sonra katledilen 22 yaşındaki Kürt kadın Jina (Mahsa) Emini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi ülkede infiale yol açmış, Doğu Kürdistan başta olmak üzereİran'da ve dünyanın bir çok yerinde günden güne yayılan gösteriler düzenleniyor.
 
İran devlet televizyonu, 24 Eylül'de gayriresmi rakamlara göre, şiddete dönüşen gösterilerde aralarında güvenlik güçlerinin de olduğu 41 kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu. Ancak Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü (IHR) ise ülke genelindeki gösterilerde 92 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.
 
Çıkan olaylarda binlerce kişinin de gözaltına alındığı belirtiliyor.