İranlı Büyükelçi: İnşallah referandum başarılı geçer

İranlı Büyükelçi: İnşallah referandum başarılı geçer

İran’ın Bağdat Büyükelçisi İrec Mescidi, Kerkük’ün 25 Eylül’de yapılacak olan referanduma katılmasına ilişkin, “Halk kendi kaderini tayin etme konusunda özgürdür” dedi.

İrec Mescidi, Bağdat’ta kıldığı bayram namazı sonrası basına konuştu.

İrec Mescidi, Rûdaw muhabirinin, “Kerkük’ün referanduma katılma kararını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusunu şöyle yanıtladı:

“Halk kendi kaderini tayin etme konusunda özgürdür. Burada açık olan İran İslam Cumhuriyeti’nin Irak’ın anayasası, birliği ve bütünlüğünden yana olmasıdır. Erbil ile Bağdat arasında yapılan her türlü anlaşmayı destekliyoruz.”

İrec Mescidi, “Bizim için Kerkük, Basra, Erbil ve Musul arasında fark yoktur. Hepsi kardeşimizdir” dedi.

Güney Kürdistan’daki bağımsızlık referandumuna ilişkin ise İrec Mescidi, “İnşallah başarılı olurlar” ifadesini kullandı.

İran’ın en iyi dostunun Kürtler olduğunu savunan İranlı Büyükelçi Mescidi, şöyle devam etti:

“Irak’taki Kürtler, tarih boyunca İran İslam Cumhuriyeti’nin en iyi dostu olmuştur. Buradan tüm Kürtleri selamlıyor ve bayramlarını kutluyorum. Bayramın herkese sağlık ve başarı getirmesini temmeni ediyorum.”

Irak’ta durumun iyi olmasını istediklerini belirten İrec Mescidi, ülkesinin her türlü yardıma hazır olduğunu söyledi.

Suriye hükümeti, Lübnan Hizbullahı ve IŞİD arasında yapılan anlaşma kapsamında IŞİD’liler Lübnan’dan Irak sınırına aktarılmıştı.

IŞİD’lileri taşıyan otobüsler, Suriye ordusu ile Hizbullah bayraklı tankların gözetiminde geçiş yapmıştı.

Konuya ilişkin  konuşan  İrec Mescidi, “Suriye ve Irak hükümetlerinin işbirliği içinde IŞİD’den bölgelerini kurtarması gerekiyor. Çünkü ikisinin de amacı IŞİD’i yok etmektir” diye konuştu.