IŞİD, Deyrizor'da SDG ile çatışmada kent kırsalından çekiliyor

IŞİD, Deyrizor'da SDG ile çatışmada kent kırsalından çekiliyor

Suriye-Irak sınırındaki Deyrizor'da PYD öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri (SDG) karşısında çatışmaksızın iki günde yaklaşık 45 kilometre çekildi. 
 

SDG, ABD desteğiyle önceki gün başlattığı operasyonda Suriye'nin doğusunda Irak sınırına hakim Deyrizor kent kırsalının kuzeydoğusunda hızla  ilerliyor. 


Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, terör örgütü IŞİD, büyük  bölümünü işgal ettiği il kırsalından hızla güneybatı yönünde çekiliyor.SDG, bu sayede geçen cumartesi sabahından bu yana çatışmadan  yaklaşık 45 kilometre derinliğe ulaştı.


Bir Dumayn, Huceyf Zarrab, Alice, Faydat ez-Zarrab, Vadi El Humeyr, Ebu Sakira, kent merkezinin kuzeyindeki sanayi alanı ile tekstil depolarının yer  aldığı bölgeler SDG'nin hakimiyetine geçti.
SDG,, Beşar Esed rejimi güçlerinin  kontrolündeki Deyrizor il merkezinin 6 kilometre yakınına ulaştı.

İç savaş öncesi yaklaşık 230 bin kişinin yaşadığı Deyrizor'un büyük  bölümünü 2014'ün temmuz ayında IŞİD ele geçirmişti. İl kırsalına hakim olan IŞİD, merkezdeki rejim güçlerini kuşatmada  tutuyordu. 
Rejim güçleri, 5 Eylül'de batıdan ilerleyerek Deyrizor il merkezine  ulaşmış, IŞİD kuşatmasını kırmıştı.

Ancak Rusya destekli rejim güçleri ilerlemeye devam etmemişti.

Bu durum, Deyrizor'un ortasından geçen Fırat nehrinin rejim ve SDG/PYD  arasındaki paylaşımın sınırı olabileceği şeklinde yorumlanmıştı.

ABD ve Rusya ise Deyrizor konusunda herhangi bir pazarlık ya da  anlaşma olup olmadığını resmen açıklamadı.