IŞİD sonrasında koalisyonun Irak'taki varlığı devam edecek

IŞİD sonrasında koalisyonun Irak'taki varlığı devam edecek

Musul'un kontrol altına alınmasından sonra hız kazanan IŞİD sonrası duruma ilişkin sorulara, IŞİD Karşıtı Uluslararası Koalisyon Komutanı Stephen Townsend Bağdat'tan video konferans aracılığıyla yanıt verdi. Townsend, Musul’un DAİŞ’ten kurtarılmasının ardından koalisyonun bölgedeki varlığını sürdüreceğini, ABD'nin Irak'taki asker sayısının azaltılmayacağını açıkladı.

ABD öncülüğündeki koalisyonun Komutanı Korgeneral Stephen Townsend, Musul’un alınmasından sonra ABD askerlerinin ülkedeki sayısının düşürülmeyeceğini ve IŞİD'in Irak’ta yenilmesinden sonra da koalisyonun ülkedeki varlığını sürdüreceğini açıkladı.

Daha Tel Afer, Batı Anbar var...

Townsend şöyle devam etti: “Musul büyük ve tabii ki önemli bir başarı ama Ninova ilinde Tel Afer gibi kalabalık bir nüfus merkezi dahil temizlenmesi gereken yerler var. Batı Anbar’ın temizlenmesi gerekir. Dolayısıyla bu savaşın bitimine daha çok var. Bu yüzden yakın zaman içerisinde asker sayımızda önemli bir değişiklik beklemiyorum çünkü koalisyon ve Iraklılar tarafından yapılacak daha çok zor işler var.”

2011 yılında ABD askerlerinin Irak’tan çekilmesi ile ortaya çıkan durumun tekrar etmemesi için ABD ve koalisyonun bölgede kalması gerektiğini vurgulayan Townsend, DAİŞ sonrasında sayılarının daha az ve rollerinin ise biraz farklı olarak eğitim ve donatım çabalarına odaklanacak bir koalisyon kuvvetinin varlığının söz konusu olacağını kaydetti.