IŞİD’in üssü kapılarını yeniden turistlere açıyor

Bir zamanlar IŞİD üyelerinin üs olarak kullandığı tarihi Caber Kalesi şimdilerde turistleri ağırlıyor.

IŞİD’in üssü kapılarını yeniden turistlere açıyor

Caber Kalesi, Suriye krizinin patlak verdiği 2011 tarihinden önce, ülkenin en önemli turizm merkezleri arasında yer alıyordu. Rakka vilayeti sınırları içerisindeki Caber Kalesi 11’inci yüzyıla kadar uzanan kadim bir tarihe sahip. Süleyman Şah Türbesi, 2015 yılında Türkiye sınırına taşınmadan önce Kale’nin yakınında yer alıyordu.

IŞİD’in Rakka’yı  ‘Hilafetin başkenti’ ilan etmesi ile birlikte Caber Kalesi örgütün askeri bir üssüne dönüştü. 2017’de Demokratik Suriye Güçleri (DSG) bölgeyi IŞİD’den temizleyince Kale yeniden turistlerin uğrak yeri oldu.

Ziyaretçilere kapılarını yeniden açan mağrur Kale’yi ziyaret eden insanlar fotoğraf çekiyor ve tarihi dokuyu teneffüs ediyor.

Bir çok uygarlığa ev sahipliği yapan Kale’de 35 cami ve köprünün kalıntıları günümüze kadar ulaşmayı başarabilmiş. Daha önceleri Kale’de tarihi eserlerin sergilendiği bir müze de bulunuyordu.  Ancak IŞİD tarafından işgal edildiğinde Caber Müzesi ülkenin diğer tarihi müzelerinin akıbetine uğradı ve içindeki tüm tarihi eserler yağmalandı.