İsmail Beşikci: Kem sözleri susturmanın, etkisiz bırakmanın tek yolu 25 Eylül referandumunu gerçekleştirmektir

İsmail Beşikci: Kem sözleri susturmanın, etkisiz bırakmanın tek yolu 25 Eylül referandumunu gerçekleştirmektir

İsmail Beşikci, Nerinazad sitesine yazmış olduğu son yazısında, Şii Ulusal Konseyi Başkanı Seyyid Ammar El Hekim'in, 16 Temmuz 2017 günü Bağdat’da  yaptığı bağımsızlık referandumuna ilişkin açıklamalarını eleştirdi.  

İsmail Beşikci, Şii Liderin, "Kürdlerin Irak’tan ayrılması, tüm  bölgede bölünme tusunamisi yaratacaktır" diyerek referandumun kararının geri alınmasını istemesini şöyle yorumluyor yazısında:  

"Kürdlerin geleceğiyle ilgili bir sorun söz konusu olduğu zaman, burada karar verici olan başta Irak’tır. Elbette, Türkiye, iran, Suriye  gibi devletlerin de karar  verme hakları da vardır. Bu konuda Kürdlere söz düşmez".

Ammar el Hekim'in açıklama yaparken İran, Türkiye, Suriye adına da konuştuğunu anlamanın kolay olduğunu iddia eden Beşikci şöyle devam ediyor:

Filistinlilere ayrı Kürtlere ayrı tepki

"Ortadoğu’nun başka bir sorununda, Filistinli Arapların kendi geleceklerini belirleme konusunda yürüttükleri çabalar için şüphesiz çok zıt sözler söyleyecektir. ‘Filistinlilerin, İsrail karşısında, kendi  geleceklerini belirleme konusunda yürüttükleri mücadeleye  elbette çok saygılıyız. Bu çabaları sonun kadar destekliyoruz,’ gibi…  Burada Arap ırkçılığı, Arap ayrımcılığı çok çarpıcı bir şekilde kendini açığa vuruyor. Şii Lider Seyid Ammar el Hekim’in sözleri, Kürdlerin, Kürdistan’ın içinde bulunduğu durumu anlatması bakımından önemlidir. Bu açıklama bir bakıma, Kürdlere yapılan tarihsel haksızlığın da itirafı olmaktadır. 

Kem sözler olumlu referandum sonucuyla susturulabilir

Irak Yüksek islam Konseyi Başkanı Seyyid Ammar El Hekim, ve Kürdlerin Iarak’tan ayrılıp bağımsızlık ilan etmelerine karşı olan diğer siyasetçiler sık sık İslam kardeşliğinden, ümmet kardeşiliğinden söz ediyorlar. Enfal, Halepçe, Kürd soykırımı dile getirildiği zaman da, ‘yine yaparız…’ gibi, Kürde nefretlerini dile getiren sözler söylüyorlar. Bu kem sözleri susturmanın, etkisiz bırakmanın tek yolu, 25 Eylül 2017 de, referandumun gerçekleştirilmesidir. % 80-85 civarında olumlu oy, bunların sesini kesecek etkisiz bırakacaktır."