İsmail Beşikçi: Tüm Kürdler 'O Bayrak inmeyecek' demeli

Kerkük'e asılan Kürdistan bayrağı, Kürdistan'ın bağımsızlığı referandumu kararına ve Kürt siyasetine ilişkin BasNews'in sorularını cevaplayan Beşikçi, dört parça Kürdistan'da yaşayan Kürtlerin Güney Kürdistan'ın devletleşmesine destek vermesi gerektiğini söylüyor. Beşikçi, "Tüm Kürdler 'O Bayrak inmeyecek' demeli” dedi.

İsmail Beşikçi: Tüm Kürdler 'O Bayrak inmeyecek' demeli

İsmail Beşikci BasNews'in sorularına verdiği yanıtlarda Türkiye'nin Kerkük'teki Kürdistan bayrağına gösterdiği tepkiye ilişkin "Bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'de sürekli milli iradeden bahsediyor ve 'Milli iradenin kararlarını yerine getiriyoruz' diyor. Ama Kerkük'e gelince "O Bayrak inecek” diyorlar. Aslında bu Irak'ın ve Kürdlerin sorunudur. Oradaki irade de öyle. Saygı duymaları gerekiyor." dedi.

Beşikci, PKK yöneticisi Mustafa Karasu'nun Kerkük'teki Kürdistan bayrağına ilişkin "Tüm Kürdlerin bayrağı değildir" açıklamasına yönelik şunları ifade etti: "Yanlış bir açıklama. O bayrak tüm Kürdleri temsil ediyor. 1927'de Xoybûn tarafından çizilmiş, Mahabad'da dalgalanmış. Yani tüm Kürdlerin bayrağıdır. Her Kürd tarafından savunulması gerekiyor. Kürdistan bayrağına karşı durmak anti-Kürd politikadır. PKK'nin, Türk yöneticilerinin Kerkük'teki açıklamalarını görmesi gerekiyor. Türkiye, Kerkük'teki soydaşlarının yanında olduğunu söylüyor. Bugün Güney Kürdistan'da bir devletleşme süreci var. PKK'nin de bu devletleşmenin yanında yer alması gerekiyor. Bu devletleşmeye karşı olan, anti-Kürd politikalar yürüten Haşdi Şabi'nin, Irak'ın, İran'ın yanında yer almaması gerekiyor."

PKK'nin Şengal'e dair açıklamalarını da şöyle değerlendirdi: PKK "Burayı Kürdistan'dan koparıp Irak'a bağlayacağız.” diyor. Şengal'de 1975 den önce hiçbir Arap yoktu. Şengal'in nüfus yapısını Saddam Hüseyin devlet terörü uygulayarak değiştirdi. Kerkük, Kürdistan'dan koparılmış bir alandır. Kürdistan'dan koparılan Şengal, Hanekin, Çemşemal gibi. 2005'te yapılan Irak Anayasası'yla Kürdistan Bölgesi Yönetimi kuruldu. Süleymaniye, Duhok ve Hewler bölgesinde. Kerkük, Şengal, Hanekin gibi bölgeler ise 'Kürdistan'dan koparılmış alanlardı. Ama buralar tartışmalı bölgeler değil Kürdistan'ın kendisidir.

Beşikçi röportajın devamında "Güney Kürdistan'ın devletleşme sürecine bütün Kürdlerin sahip çıkması gerekiyor. Türkiye'nin, İran'ın, Suriye'nin istememesi dikkate alınabilir ama asıl önemli olan Kürdlerin bu devletleşmeyi istemesi ve sahip çıkmasıdır. Kerkük'teki bayrak meselesinde KDP ve Kürdistan Yurtseverler Birliği birlikte davranıyor ve "O bayrak inmeyecek” diyor. Bu birliğe tüm Kürdlerin katılması gerekiyor." dedi.

Beşikci, HDP'nin referandum çalışmasında "Demokratik Cumhuriyet, ortak vatan” söylemine dair şunları söyledi: "Türk yöneticilerinin dediği "Tek millet, tek dil, tek devlet” demesinin bir başka versiyonu. Ortak vatanı değil Kürdistan'ı savunmak önemli. Türkiyelileşmek değil, Kürdistanileşmek önemli. Kardeşlik söylemi gibi yani. Şimdi kardeşlik nasıl olacak ki? Bu koşullarda kardeşlik olmaz. Kürdler de Türklerin ya da Arapların sahip olduğu haklara sahip olduğunda kardeşlikten bahsedilebilir. Irak'ın, Türkiye'nin, İran'ın Kürdlere 'Ağabeylik' yaptığı bir durumda kardeşlik nasıl olacak?"<blockquote>

</blockquote>