İsrail basını Kürtleri desteklemeye devam ediyor

İsrail basını Kürtleri desteklemeye devam ediyor

Kudüs merkezli ve İsrail'in sesini dünyaya duyurma iddiasıyla hareket eden The Jerusalem Post gazetesi, dün, Kürdistan bağımsızlık referandumu ve Kürdistan devletini destekleyici bir yazı yayımladı. Yazı, Euroasia Review'in Orta Doğu muhabiri Neville Teller'a ait olup "A New bid for Kurdish independence" (Kürt bağımsızlığı için yeni bir girşim) başlığını taşıyor.

Yazı, Kürtler ile Yahudiler arasındaki tarihsel benzerlikleri hatırlatarak başlıyor ve I. Dünya Savaşından sonra Birleşik Krallık başta olmak üzere büyük güçlerin Kürtlere verdikleri sözleri tutmayışları ve bağımsızlık fırsatının nasıl kaçırıldığını anlatıyor.

Kürtlerin bu dört devlet arasında bölünmeleri ve varlıklarının inkar edilmesi üzerine girdikleri mücadelelere ve bu mücadelenin önemli safhalarına değinen yazı, gelinen son noktada Mesud Barzani'nin 2017 Haziran'ında bağımsızlık referandumu ilanına dek geliyor. 

Türkiye, ABD ve Birleşik Krallık gibi ülkelerin referanduma yönelik tepkileri değerlendirildikten sonra, Katar krizinde, Katar'a yakından destek veren Türkiye'ye karşı, başta Suudi Arabistan olmak üzere Sünni Arap ülkelerinin destekleyici tavırları ve Rusya'nın da, ABD'ye tepki olarak, referandumu destekleyeceğini duyurdu.hatırlatılıyor.

Kürtlerin cesur ve savaşçı bir halk olarak bağımsızlık ve kendi kaderini tayin hakkı elde etme özlemi içinde olduğu dile getiriliyor. Uzun süre başkalarının çıkarlarının güçsüz piyonları olan Kürtlerin, bağımsızlığa doğru giden bu aşamada desteği hak ettikleri vurgulanıyor. Yazar göre, belki Irak ve Suriye'deki tüm Kürt bölgelerini kontrolleri altına alarak, bağımsızlık ilanının vakti geldiğinde, özgür dünya tarafından tanınmayı hak ediyor olacaklar.