İstanbul'da iki aday arasındaki fark ne durumda?

Yerel seçimleri geride bıraktık, ancak yerel seçimler gündemimizin ilk sırasını işgal etmeye devam ediyor. Tüm gözler İstanbul'a çevrili, herkes büyük bir heyecanla İstanbul'daki sonuçların değişip değişmeyeceğini bekliyor.

İstanbul'da iki aday arasındaki fark ne durumda?

Yerel seçimleri geride bıraktık, ancak yerel seçimler gündemimizin ilk sırasını işgal etmeye devam ediyor. Tüm gözler İstanbul'a çevrili, herkes büyük bir heyecanla İstanbul'daki sonuçların değişip değişmeyeceğini bekliyor.

Yüksek Seçim Kurulu'nun açıkladığı sonuçlara göre, 31 Mart yerel seçiminde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı CHP'li Ekrem İmamoğlu kazandı. Ancak AKP'nin "oyların çalındığı" iddiasıyla itirazları sürüyor. İktidar partisinin itirazları üzerine bazı ilçelerde oylar tekrar sayılıyor. 

İtiraz edilen sandıklar ve geçersiz oyların bakıldığı 11 ilçede sayım sonuçlandı. Buna göre AKP lehine 1267, CHP lehine 692 oy çıktı. Bu durumda 11 ilçede AKP'nin oyları sadece 575 arttı.

İstanbul'da ilçe seçim kurulları itirazlara ilişkin kararlarını bugün saat 17.00'ye kadar tamamlayacak.

CHP'nin İstanbul'daki seçim koordinasyon merkezinden alınan bilgiye göre, YSK'nın bildirdiği güncel veriler ışığında Ekrem İmamoğlu ile Binali Yıldırım arasındaki oy farkı 19 bin 350. 

CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu, seçimlerle ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

“Biz başından beri sandık sandık tüm sürecin takipçisiyiz. İstanbul’a yeni bir başlangıç için örgütümüzle dinlenmemek üzere yola çıkıp yorulmak nedir bilmeden çalıştık ve birlikte başardık. Şimdi de grup başkanvekillerimiz, genel başkan yardımcılarımız, milletvekillerimiz ve örgütümüzle gece gündüz demeden hakkımız olanı elde etmenin mücadelesini veriyoruz. Koordinasyon merkezimizde hukuk komisyonumuz yoğun bir çalışma yürütüyor. Herkesin içi rahat olsun, endişe edecek hiçbir durum yok. Ekrem İmamoğlu, 16 milyon İstanbullunun belediye başkanıdır."

AKP'li Hamza Dağ: Artıya geçmemize az kaldı

Tüm Türkiye son durumun ne olduğunu merakla beklerken, dün akşam saatlerinde AKP Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, sosyal medya hesabından "Bayrampaşa’da geçersiz oylar sayılıyor. Geçersiz sayılan oylardan her sandıkta en az iki tane Akparti hanesine yazılıyor. Makas daralıyor artıya geçmeye çok az kaldı inşaallah." dedi.

YSK verileri ise farkın fazla değişmediğini gösteriyor

Ancak Dağ'ın "makas daralıyor, artıya geçmeye az kaldı" iddiası pek gerçekleri yansıtmıyor, İtirazların yapıldığı andaki fark küçük oynamalara rağmen duruyor. 

CHP Milletvekili Ali Şeker, İstanbul genelindeki son durumu Twitter hesabından paylaştı.

Buna göre, bugün saat 14:20 itibariyle YSK verilerine göre sonuçlar şu şekilde:

Ekrem İmamoğlu: 4 milyon 171 bin 441

Binali Yıldırım: 4 milyon 151 bin 790

CHP’li Şeker, İmamoğlu lehine 19 bin 651 oy farkı olduğunu belirterek, “İstanbul genelinde sonuca etki edecek bir değişiklik yok” dedi.

AK Parti'li Yavuz'dan açıklama

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, itirazlar üzerine sayımlar sürerken bir açıklama yaptı. Yavuz, "Önemli bir rakam vermek istiyorum. 1 Nisan'dan itibaren AK Parti lehine düzeltilen oy sayısı 11 bin 109'dur" dedi.

"Daha düzeltilecek çok oy var" diyen AKP’li Yavuz, "5 bin 857 sandıkta geçersiz oylar sayıldı, bunun bin 641 adetinin AK Parti lehine olduğu anlaşıldı" diye konuştu.

Yavuz, "Bu verileri girenler ve bu süreçte yol alanların hata ve usulsüzlüklerini belirliyoruz. Göreceksiniz çok daha farklı sonuçlar ortaya çıkacak" ifadesini kullandı.

CHP'li Özel: Farkın kapanması mümkün değil

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İstanbul'daki büyükşehir belediye başkanlığı seçiminde yeniden sayılan oyların sonucu değiştirmesinin mümkün olmadığını söyledi.

BBC Türkçe'den Ayşe Sayın'a konuşan Özel, "Tüm sandıklar sayılsa bile 13 bin farkla İstanbul'u Ekrem İmamoğlu alıyor" dedi.

Özel, sandık sayım sonuçlarına ilişkin hesaplamalarını da şöyle açıkladı:

"Şimdiye kadar yaptığımız tespitlere göre, sayım kararı alınan her 5 sandıkta Binali Yıldırım lehine 1 oy çıkıyor. Seçim kurulları, İstanbul'daki bütün sandıkların sayılmasına karar verse bile Binali Yıldırım'ın en fazla 6 bin oy alacağı görünüyor. Hesaplamalarımıza göre, tüm sandık sayım sonuçlarına göre bile İstanbul'u 13 bin farkla Ekrem İmamoğlu alıyor.”