İsveç Parlamentosu'ndan Ann Linde'ye 'beyaz fosfor' sorusu

İsveç Parlamentosu'ndan Ann Linde'ye 'beyaz fosfor' sorusu

İsveçli Milletvekili Markus Wiechel, yazılı bir soru önergesiyle Türkiye'nin Rojava'da beyaz fosfor kullandığı iddialarını parlamentonun gündemine getirdi.

Wiechel, Türkiye'nin geçtiğimiz yılın sonbaharında desteklediği cihatçı gruplarla birlikte Rojava'ya yönelik saldırıları sırasında ağır savaş suçlarının işlendiğini gösteren korkunç görüntüler gördüklerini belirtti.

Wiechel, İsviçre'de bir laboratuvarın Serêkaniyê'de Kürt savaşçılardan birinden alınan parçanın beyaz fosfor kullanımı sonucu yaralandığını gösterdiğini hatırlattı.

Milletvekili, El-Nahar gazetesinin bir raporda Türk askerlerinin saldırıları sırasında beyaz fosfor kullandığını, çoğunluğu sivil pek çok kişinin kimyasal saldırılar sonucu yaralandığını belirttiğine dikkat çekti.

Tüm bunların Türkiye ve beraberindeki “cihatçı” grupların Serêkaniyê'ye yönelik saldırılarda uluslararası yasaklanmış silahları kullandığını gösterdiğini ifade eden Wiechel, Rojava yönetiminin iddiaların incelenmesi için uluslararası bir soruşturma talebinde bulunduğunu hatırlattı.

Wiechel, Dışişleri Bakanı Ann Linde'den Türkiye'nin Rojava'ya yönelik harekatı sırasında sivillere yönelik beyaz fosfor kullandığı iddialarını araştırılması için Birleşmiş Milletler bünyesinde uluslararası bir soruşturma açılması ve Türk savaş suçlularının yargı karşısına çıkarılması için girişimde bulunmasını istedi.